Gépek és képek

AVL: a piacvezető partner a hajtásláncfejlesztésben. Ez a felütés alighanem kizárólag az autófejlesztésben járatos szakemberek és erős műszaki érdeklődésű olvasók fantáziáját csigázza fel, pedig bármilyen meglepő, ezúttal a festészetről lesz szó. Látható egy festménykiállítás a Benczúr utcai Osztrák Kulturális Fórum kiállítótermében, amelynek ihletője a grazi székhelyű AVL vállalat, ahol mérnökök és feltalálók a modern hajtástechnika fejlesztésén dolgoznak. Egyszerűbben: mérnökök munkái, gondolatai ihlették a Regensburgi Egyetem hallgatóinak alkotásait, amelyek így a művészet tágasabb világába, a fantázia és a filozófia mezsgyéjére emelték át a műszaki kérdéseket.

Anja Heindl: Kikapcsolva (2014)
Anja Heindl: Kikapcsolva (2014)

A művészek olyan absztrakt összefüggéseket próbálnak konkrét, költői vagy allegorikus formában megjeleníteni, mint „funkció” vagy „szoftver”. Realista alkotások, többségükben szürrealisták is. Műszaki rendszerekben apró alkatrészként bolyongó emberek, egy mind magasabbra emelkedő, modern Bábel tornya, ahol megjelenik a legújabb nyelv, a szoftver, egy géplény, amely akár Fritz Lang Metropolisából is származhatna valódi almát kap egy valóságos embertől. Egy futurisztikus dzsungelben dolgozó gépkezelő óriási 3D-s szívet nyomtat. Hatalmas bőrkötényekbe öltözött, afféle kohászként mutatkozó mérnökök egy emberi test belsejében idegsejteket javítanak.

Többségükben fölényes technikával megfestett látomások, amelyekből kiderül, hogy nincs is olyan messze egymástól a mérnöki és a művészeti gondolat.

KUNST TRIFFT TECHNIK

Osztrák Kulturális Fórum kiállítóterme

Megtekinthető augusztus 24-ig

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.