George Duke Budapesten

George Duke-ot az egyik legsokoldalúbb zenésznek tartják: a zongorista több tucatnyi világhírű művésznek készített albumot, dolgozott TV-s produkcióknak és írt művet szimfónikus zenekarra is.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat


1946. január 12-én született San Raphaelben, és húsz évesen már önálló jazztriójával szerepelt a helybeli Half Note klubban, ahol egy akkor még ismeretlen énekes, Al Jarreau lépett fel vele rendszeresen. 1969-ben a Newport Jazz Fesztiválon játszott, majd sikeres európai koncertkörút következett. Még ebben az évben kirándult a rock műfajába: elfogadta Frank Zappa invitálását és csatlakozott a gitáros Mothers of Invention nevű együtteséhez.

1970 végén a legendás altszaxofonos, Cannonball Adderley hívta meg, és ezt egy nem egészen 25 éves fiatalember nem utasíthatta vissza. Ezzel a formációval járt életében elõször hazánkban, 1972 szeptemberében az Erkel Színházban. Ő játszott Budapesten elõször Fender Rhodes zongorán, és a közönség soraiban többen találgatták, vajon honnan jönnek ezek az űrbéli hangok…

1973-ban visszatért Frank Zappa-együtteséhez, majd a dobos Billy Cobham-mel turnézott. 1976-ban készítette el első önálló lemezét From Me to You címmel. A nagy áttörés 1978-ban következett be, mikor a funky-s Reach For It már a slágerlisták élvonalába is be tudott kerülni.

Muzsikusi karrierjével párhuzamosan az 1970-es évek vége óta producerként is nagy sikerrel dolgozik, olyan legendás neveknek készített albumot, mint  Dee Dee Bridgewater, Miles Davis, Jeffrey Osborne, Barry Manilow, Smokey Robinson, Phil Perry, The Pointer Sisters, a Take 6, Chante Moore, Gladys Knight, Johnny Gill, Anita Baker, Al Jarreau, Natalie Cole, Dionne Warwick, Erikah Badu, Stanley Clarke.


George Duke a valaha élt legtöbb Grammy-díjra nominált jazzművész 21 jelölésével. 

Jövőre ismét eljön hozzánk, hogy a magyar jazz rajongóknak felejthetetlen estét szerezzen: 2009. május 20-án ad koncertet Debrecenben, a Kölcsey Központban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.