A multik jelenthetik a jövőt a kultúra számára

Miközben az állami források csökkennek, magánvállalkozások lépnek be a kultúra támogatói közé. A Focus Medical által kiírt irodalmi versenyt Keresztury Tibor az utóbbi évek legszínvonalasabbjaként említi. A nyerteseket kedd este hirdették ki, a 300 ezer forintot érő első helyet Garaczi László vitte el, megelőzve Potozky Lászlót és Bartók Imrét.

Igen jó színvonalú mezőny gyűlt össze a cég idén áprilisban meghirdetett novellapályázatára. Több kötettel is rendelkező profi írók, műkedvelők és pályakezdők is voltak a 86 pályamunka szerzői között. A nettó 600 ezer forint összdíjazású versengés adott, a 25 éves fennállását ünneplő vállalkozáshoz kötődő témák köré – Szemesnek áll a világ!, illetve Éleslátás – éles látás – szerveződött.

A győztes Garaczi László művét meg is hallgathatták
A győztes Garaczi László művét meg is hallgathatták
Móricz-Sabján Simon

A Litera.hu médiapartneri támogatásával lebonyolított pályázat sikerét az indulók magas száma, a népszerű és befutott írók nagy aránya mellett a beérkezett pályaművek minden várakozást felülmúló színvonala jelzi: szokatlanul sok az olyan résztvevő, akinek erre az alkalomra született alkotása egy ígéretes írói pálya kezdete lehet.

A műveket háromtagú szakmai zsűri, Keresztury Tibor író, kritikus, a Litera.hu főszerkesztője, a Művészetek Palotája irodalmi szerkesztője, Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár és Mesés Péter filozófus, műfordító, az Ex Symposion szerkesztője bírálta el.

– Az irodalmi élet felpezsdítésébe nem lehet állami forrásokat bevonni, ez teljesen reménytelen. Ezért is rettentő fontos a magyarországi multicégek felbukkanása a kultúrában – magyarázta Keresztury, hogy miért tartja kivételes eseménynek a versengést. Ő ebben látja a jövőt, hiszen ma már az irodalom klasszikus intézményei, köztük a folyóiratok képtelenek egy ehhez hasonló pályázatot szervezni. A szponzori szerepet pedig a felbukkanó multik vehetik át.

Kedd este a margitszigeti Grand Hotelben Garaczi László Optika című díjnyertes művét meg is hallgathatták a résztvevők. Potozky László második helyet (Éles) és Bartók Imre harmadik helyet érdemlő novelláját (Mintha ünnepnapon) azonban már csak a Litera honlapján vagy a készülő kötetben láthatjuk viszont. Ferincz István, a Focus Medical ügyvezető igazgatója ugyanis bejelentette, hogy terveik szerint a novellák kötetben is megjelennek.

A három fődíj mellett a zsűri tíz további írást emelt ki. Kalapos Éva Veronika (Papa szeme), Kozár Alexandra (Töltött dagadó) és Szilágyi Eszter Anna (Ali, Milán, Villő) kapott dicséret. A tíz közé több neves író prózája is bekerült Térey Jánostól (A Béla király úti csata) Balázs Attilán át (Zsebszínház) Bozsik Péterig (Jégárpa).

Kulcstartó helyett

Igazi kuriózumnak számít, hogy Magyarország egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cége budapesti irodája megnyitásának 25 éves jubileuma alkalmából antológiát adott ki a Magvetővel közösen. Mint a kötet összeállítója, Keresztury Tibor elmondta, imponáló gesztus, hogy a KPMG egzotikus utak, felcímkézett borok, gravírozott tollak vagy kulcstartók helyett egy könyvvel kívánta megajándékozni partnereit, üzletfeleit. A 25 kortárs szerző erre az alkalomra írt novelláit összegyűjtő antológia (A szabadság színes ceruzái) páratlan darab nemcsak a külcsínt, de az összeállítást is tekintve.

Vers a képeslapon

Korábban a Rubophen írt ki hárommillió forintos összdíjazású versíróversenyt. A nem mindennapi összeg egészen elképesztő mennyiségű pályamunkát vonzott be: 2008. augusztus 1. és november 16. között közel 25 ezer költemény érkezett több mint 4500 pályázótól. Az előzsűri közülük választott ki 107 szerzőt, aki a beküldött verseiből választhatott ki ötöt a döntőre. A pénznyeremény mellett leginkább az volt vonzó, hogy a győztes verset százezer példányban nyomtatták ki képeslapon, és így terjesztették. A győztes Mogyorósi László lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.