Gálffi László Rimbaud nyomában járt, és el is meséli

Ha teheti, nem vállal munkát a nyáron, inkább tematikus utazásokat tervez a Kossuth-díjas Gálffi László, az Örkény István Színház színésze – nyilatkozta a Vaskakas.hu-nak. Az idén Rimbaud-körúton járt, kutatási eredményeiről a Színházak Éjszakáján sztorizgat majd az Örkény Színházban.

Telente részletesen kigondolja az útitervet Gálffi László, amely mindig valamelyik mániájához kötődik. Három éve Bach-körutat tett, egy régebbi brazíliai utazáson a magyar polihisztor Lénárd Sándor nyomában járva egy dokumentumfilmet is forgatott. Az idén Rimbaud-körútra indult Franciaországba: Párizsban kezdte az utat, majd Charleville-Mézières-ben autót bérelt, hogy egészen Belgiumig eljutva bejárja azokat a helyeket, amelyek hozzá, illetve a tőle elválaszthatatlan Verlaine-hez kötődtek.

Lassan ötven éve, hogy Rimbaud-művei először a kezébe kerültek, volt önálló estje is a verseiből a nyolcvanas években, és saját kutatásokat is végez. Teszi mindezt azért, mert úgy érzi, szorítja az idő, egyre nehezebben bírja a kötöttségeket, és szüksége van valami pluszra. Útjain fotókat, hangfelvételeket, könyveket gyűjt, Írországból például hatalmas Beckett-anyaggal tért haza.

Rimbaud kapcsán is elképesztően érdekes dolgokat fedezett fel, amelyekről szeptember 17-én, a Színházak Éjszakáján, az Örkény Színházban – Rimbaud Tours címen – számol majd be. Elmesél olyan kevéssé ismert sztorikat, mint például Rimbaud Etiópiában találkozott egy általa nagyra tartott magyar gróffal, valamint, hogy a költőnek valószínűleg volt egy gyermeke.

Az Örkény színészei egyébként a Színházak Éjszakáján szabadegyetemi előadást tartanak, a hozzájuk közel álló témáról beszélnek: például Csuja Imre a mezőgazdasághoz, Ficza István a biológiához fűződő viszonyáról, Mácsai Pál az apjáról, Mácsai István festőművészről, Hámori Gabriella témája pedig: Apák és lányok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.