Gála és díjak a tánc világnapján

Gálaesttel és szakmai díjak átadásával ünnepli a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége szerdán Budapesten, a Művészetek Palotájában. A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják meg szerte a világon.


A Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban helyet kapó ünnepségen elhangzik a világnap aktuális nemzetközi üzenete, továbbá a Kiss János balettművész, koreográfus, a Győri Balett igazgatója által írt magyarországi köszöntő, amelyet a szerző olvas fel.


A Goda Gábor és Juhász Zsolt által rendezett gálaest az előző évben díjazott művészek és alkotók produkcióiból nyújt reprezentatív válogatást: a nézők nyolc produkcióból láthatnak részleteket, többek között ifj. Zsuráfszki Zoltán, Szász Dániel, Jónás Zsuzsa, Pozsár Kitti, Hajszán Kitti, Szabó Richárd és Gergye Krisztián közreműködésével.
Hagyományosan az április 29-i gálaesten adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait, az Imre Zoltán Alapítvány elismerését és a Fülöp Viktor-ösztöndíjat.


A tánc világnapjához kapcsolódóan ítélik oda az EuroPAS Magyar Táncdíjat is. A Táncművészet című folyóirat főszerkesztője, Kaán Zsuzsa által alapított elismerést idén május 1-jén, a Budapesti Operettszínházban vehetik át a díjazottak: klasszikus és modern balett kategóriában Boros Ildikó és Kerényi Miklós Dávid, a Magyar Állami Operaház ifjú balettművészei, autentikus és színpadi néptánc kategóriában Nemes Szilvia és Csaba Zsolt, a Magyar Állami Népi Együttes szólistái, showtánc/modern tánc/kortárs tánc kategóriában Bakó Gábor független művész, valamint a külföldön működő magyar táncos/koreográfus szekcióban Harangozó Gyula, a Wiener Staatsoper balettigazgatója.


A díjátadáshoz kétrészes gálaest kapcsolódik, melyen az új díjazottak, illetve néhányan a korábbi kitüntetettek közül adják majd a műsort.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.