Férfit áldoztak a nő tiszteletére

Azt hihetnénk, egy szerelmespár közös nyughelyét sikerült feltárni, ám a felfedezés messze nem ilyen romantikus.

A napokban egy olyan ősi sír került elő Dél-Koreában, amelyben egy férfi és egy nő egymáshoz egészen közel feküdt. Bár azt hihetnénk, egy újabb szerelmespár közös nyughelyét sikerült feltárni, a felfedezés messze nem olyan romantikus, mint elsőre tűnik: a férfit a nő halála miatt áldozták fel, hogy egyszerre temethessék el őket.

A Múlt-kor portál cikke szerint a földből és kövekből készült, 5-6. századi temetkezést Dél-Korea Észak-Kjongszang tartományában, a Szöultól 370 kilométerre délkeletre található Kjongdzsu (nyugaton Gyeongju) városában tárták fel.

A dél-koreai kulturális örökségvédelmi intézet régészei szerint a lábcsontok és a fogak vizsgálata azt mutatja, hogy az egyik csontváz egy, a harmincas éveiben elhunyt nőhöz tartozik, akit aranyfüggőkkel és -lapokkal díszített övvel helyeztek örök nyugalomra, továbbá jádéból készült zöld ékszereket és gyöngyökből fűzött nyakláncot viselt. A férfit - aki feltehetően fiatalabb volt a nőnél - hozzá közel temették el, olyannyira, hogy fejük összeért.

A kutatók feltételezése szerint a sír a nő számára épült, s mivel nincs olyan lelet, amely közvetlenül a férfival hozható összefüggésbe, őt valószínűleg feláldozták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.