Fülek, Játékország

Játékország - nemzetek játékai a füleki várban" címmel nemzetközi kiállítás nyílt csütörtökön a Füleki Vármúzeum Bebek-toronyban. A budapesti Néprajzi Múzeum finnugor (manysi, chanti, zürjén) népi gyermekjátékai mellett a mexikói Distribuidor de Material Didáctico cég játékai, valamint Kékkőről a Szlovák Nemzeti Múzeum - Bábkultúra és Játékmúzeumából származó indiai babákat állítottak ki.

Magyarország a Kiss Áron Magyar Játék Társaság tagjainak gyűjteményeivel és a Játék Céh munkáival mutatkozik be a tárlaton. A céhbe tömörülő kézművesek ez alkalommal természetes anyagokból, hagyományos eljárásokkal készített játékszereket hoztak a füleki várba.

„A világ babái" címmel mutatja be ugyanitt 35 ország 75 babáját felvonultató kollekcióját a salgótarjáni Maruzsné Kovács Éva is. A kiállítás külön érdekességei a múzeum új szerzeményei, egyebek közt a füleki gyár játékkatalógusát, illetve a határmenti városban készült zománcjátékait, amelyek az 1940-es években készültek, de már Füleken is szinte feledésbe merültek.

A kiállítás a húsvéti ünnepek idején is nyitva tart, s május 12-éig naponta 10-től 18 óráig fogadja a látogatókat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.