Fújásra világító magyar net-pitypang Londonban

Több magyar kortárs galéria is kiemelt vendégként szerepel a Londonban megnyílt Kinetikus Művészeti Vásáron: az A22, a Kitchen Budapest, a Ráday Galéria művészei, valamint Bolygó Bálint. Andrew Gifford brit kortárs festő pedig Budapesten készült képeit mutatja be.

Londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésével több magyar kortárs galéria is kiemelt vendégként szerepel a Londonban megnyílt Kinetikus Művészeti Vásáron. A vásár London egyik legfontosabb képzőművészeti eseményének számít. Befolyásos művészek, kurátorok látogatják, s nemcsak nézhetik, de ki is próbálhatják a mozgó, zenélő, világító műalkotásokat és találkozhatnak a művészekkel. A tavalyi vásár 8500 vendéget vonzott. A kinetikus alkotások a művészet és a technika határvidéken mozognak, mozgással, hang- és fényjátékkal üzennek, s bevonják a látogatót is.

A magyar meghívottak közül az A22 Galéria elsősorban az erők művészi megjelenítésére, valamint a tudományos gondolatok és technológiák közötti kapcsolat művészeti megvalósítására koncentrál.

A Kitchen Budapest olyan fiatal kutatókkal dolgozik, akik a tér, a mobil kommunikáció és az Internet kapcsolatával foglalkoznak. A vásárra két pályamunkával is készültek, a LANdelion-nal, ami egy fújásra világító net-pitypang, a PoP (Power of Play) pedig az ember kezében lévő erőt játékos tanulással elegyíti. Az innovációs médialabort Bircsák Eszter, Gergely Krisztián, Lukács Manuéla és Sipos Melinda képviseli.

A Ráday Galéria Haraszty István réz és krómacél ingákáit mutatja be, melyeket a látogató indíthat el. Lois Viktor hulladékból, leselejtezett használati tárgyakból készít hangszereket. Az új funkcióval ellátott dadaista hangszereket a nézők szólaltathatják meg. Pacsika Rudolf hétköznapi használati tárgyakat helyez új megvilágításba, míg Komlovszky-Szvet Tamás a legújabb technikai vívmányokat társadalomkritikára használja fel.

Bolygó Bálint a művészi és tudományos elme kapcsolatát boncolgatja. Visszatérő művésze a kiállításnak, a tavalyi vásáron már mutatott be munkákat.

 

A másik magyar vonatkozású esemény a Budapest című kiállítás szintén a Magyar Kulturális Központ jóvoltából jött létre a John Martin galériában. Andrew Gifford napjaink egyik legjelentősebb és legizgalmasabb brit kortárs művésze, aki szenvedéllyel festi Budapestet. Munkáiban más más napszakban, újabb és újabb fényviszonyban látjuk ugyanazt a tájat illetve városrészletet. „Jó lenne visszamenni és Budapest egy másik arcát is megfesteni, a nagy betonházakat, a külvárost, nemcsak azt, amit a turista szeme lát. Szeretem Budapestet, azt hiszem mindenkinek kellene, hogy legyen egy magyar barátja!"

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.