Freddie Mercury ötnek is elég lesz

22 Queen-dalból áll össze az Egy bohém rapszódiája című színházszerű koncert, amelyet július 31-én és augusztus 1-jén Gyulán, majd augusztus 14-én és 15-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthat a közönség; a legendás együttes frontemberét, Freddie Mercuryt öt énekes játssza majd.

"Az előadás huszonkét olyan Queen-slágerre épül, amelyek leginkább jellemzik a rocktörténelem egyik legjobb énekesének pályafutását" - mondta el Miklós Tibor, a dalok fordítója és az előadás rendezője. A show-ban Szomor György, Serbán Attila, Zentai András, Ekanem Bálint és Puskás Péter alakítja majd az 1991-ben elhunyt énekest. Varga Miklós, akit "a jóbarát, Elton John" szerepében láthat-hallhat a közönség, szintén előad egy Queen-slágert - tette hozzá Miklós Tibor.

A dalszerző, aki két hete vehette át az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület életműdíját, kiemelte: "Freddie Mercury nemcsak énekes, hanem egy kivételes tehetségű dalszerző is volt. Gazdag költői világa elképesztő mélységeket ért el, amikor megtudta, hogy halálos beteg". Miklós Tibor elmondta: eredetileg zenés darabot szeretett volna írni Freddie Mercury életéből, de amikor szembesült azzal, hogy "szinte lehetetlen megszerezni rá a jogokat", inkább a koncertszerű előadás mellett döntött.

"Az is kész csoda, hogy megengedték lefordítani a dalokat, ha jól tudom, ezt még soha nem engedélyezték. Most pedig utólag gratuláltak az elkészült fordításokhoz" - tette hozzá.

Az előadás mégis megőriz néhány színházszerű elemet, lesznek benne például szöveges visszaemlékezések, valamint fényképekkel és videóbejátszásokkal is színesítik az előadást. A zenét egy hat-nyolc tagú zenekar élőben játssza majd a koncerten, de a kórusrészek felvételről mennek majd. Miklós Tibor ezt azzal indokolta, hogy a kar táncolni is fog. A koreográfia Bakó Gábor, Fincza Erika és Kátay Róbert munkája.

Az előadás zenei vezetője Szomor György és Nagy Anikó színésznő-énekesnő, Miklós Tibor felesége lesz, aki a színpadon is feltűnik majd: Aretha Franklintől is énekel például egy dalt, azt, amelyik Freddie Mercury temetésén hangzott el.

A magyarított dalokból lemez is készül, amelynek stúdiómunkálatai nemrég kezdődtek el. Miklós Tibor hozzátette, terveik szerint az előadást az ország több pontjára elviszik majd, hogy végül a dupla album megjelenését a Papp László Budapest Sportarénában ünnepeljék meg.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Freddie Mercury szobra a Genfi tó partján
Freddie Mercury szobra a Genfi tó partján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.