Franciaországban nyert nagydíjat a magyar rövidfilm

Nagy Dénes Lágy eső című rendezése nyerte a franciaországi Angers-ban megrendezett „Premiers Plans” filmfesztivál zsűrijének nagydíját – írta sajtóközleményében a Nemzeti Filmalap.

A pályakezdő filmesekre fókuszáló rangos franciaországi fesztiválon a legjobb európai rövidfilm díját Nagy Dénes Lágy eső című 28 perces alkotása nyerte el. A január 17-26. között idén 26. alkalommal megrendezett seregszemle nemzetközi zsűrijében részt vett Maria de Medeiros portugál színésznő-rendező, akit többek között a Ponyvaregény-ből ismer a nagyvilág, és Elisa Lasowski holland színésznő is a Trónok harca tévésorozatból.

Nagy Dénes Lágy eső című munkáját a cannes-i fesztivál Rendezők Kéthete programjában láthatta először a nemzetközi közönség. A film korábban elnyerte a Friss hús rövidfilmfesztivál közönségdíját Budapesten, majd a legjobb fikciós film díját a portugáliai Vila do Conde, és a nizzai rövidfilmfesztivál fődíját tavaly.

Az azonos című Tar Sándor novella adaptációja egy nevelőotthonban nevelkedett serdülő fiúról szól, aki beleszeret osztálytársnőjébe, és képtelen szerelmét normálisan megvallani. A feloldhatatlan feszültség ellenállhatatlanul sodorja a főszereplőt. Az amatőr főszereplőkkel forgatott film egy elmaradt kistelepülésen játszódik ma Magyarországon.

A rendező, a film operatőrével, Dobos Tamással közösen írta a forgatókönyvet. A Lágy eső magyar-belga koprodukcióban készült a Campfilm Production (Budapest) és a Novak Prod (Brüsszel) gyártásában, producerei László Sára, Gerő Marcell és Olivier Dubois.

A film elkészültét az NKA, a FilmJus Alapítvány, a belga filmalap és a svájci Vevey Ville d’Images Alapítvány is támogatta.

Nagy Dénes legújabb rendezését, a Bukta Imre kortárs képzőművész főszereplésével készült Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című dokumentumfilmet a napokban tűzi műsorra Hollandia elsőszámú nemzetközi filmfesztiválja Rotterdamban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.