Francia saláta

Július 12-18. között a Puskin moziban naponta két alkalommal az elmúlt hónapok sikeres francia filmjeiből lehet válogatni. A filmeket nem volt nehéz összeválogatni, hiszen a francia filmgyártás idén is sok kiváló alkotással lepett meg minket. Ezen a héten sok kiváló rendező munkáját láthatja a közönség, illetve találkozhatunk sok-sok díjazott, és mindenki által kedvel színésszel is, mint Jean Reno, Juliette Binoche, Pierre Richard, Julie Delphi, vagy Audrey Tautou.

Ízelítő a kínálatból: július 12-én a Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud rendezte Szilvás csirkét tekintheti meg a publikum. a röténet röviden: Nasser-Ali, a tehetséges hegedűművész elveszti az élni akarás vágyát, miután eltörik kedvenc hangszere, amelyet pótolhatatlannak érez. Hiába keresi következő lehetséges hegedűjét, egyik sem "úgy" szól. Nasser-Ali a teljes kudarc érzetével úgy dönt, nem akar tovább élni. Felesége értetlenül szemléli Nasser-Ali állapotát, ami minden segítő szándék ellenére tovább romlik: a kezdeti hisztérikus kedélyét depresszió és magába fordulás váltja fel. Ekkor ismerjük meg visszaemlékezéseit saját, és néhány jövőbeni történést gyermekei életéből - és lassan megértjük, miért választja a Halál Angyalát.

Én, a séf
Én, a séf

Ugyancsak 12.én-én a Szex felsőfokon című drámát mutatja be a Puskin, Malgorzata Szumowska rendezésében, Juliette Binoche főszereplésével. Binoche ómódú párizsi feleséget alakít, két gyerek édesanyját. Az ELLE Magazin szerkesztőjeként diáklányok prostitúciójáról ír egy cikket. Két heves, független fiatal lánnyal - Alicjá-val (Joanna Kulig) és Charlotte-tal (Anais Demoustier) - való találkozásai alkalmával intenzív és felkavaró élményekben van része, melyek megmozgatják és átértékelik a férfiakról, családról és szexualitásról alkotott véleményét.

A Nannerl, Mozart növére c. mozit július 13-án vetitik. A René Feret rendezte film központi zereplője Mozart nővére, Nannerl, aki kitűnő csembalójátékos és kivételes hangja is van. Hiába virtuóz előadó, apja nem engedi hegedülni és nem tanítja meg a zeneírás gyakorlatára. Nannerl köztes állapotban reked: magasan képzett és szenvedélyes zenész, de ugyanakkor nő, akinek kötött szerepe van, egy olyan korban, amikor e két út között nincs átjárás.

A (mások mellett) Pierre Richard, Geraldine Chaplin és Jane fonda főszereplésével készült Együtt élhetnénk c. filmet júliis 14-én láthatja a publikum. A szinposzis: Öt ember hosszú barátsága, öt különböző probléma az öregedéssel: Claude szíve mára jóval gyengébb, mint lángoló szenvedélye. Jean megtagadja humanitárius kötelékeit - ilyen öregen már drága az életbiztosítás Annie vissza akarja nyerni unokái szeretetét egy drága kerti medencével, Jeanne titkolja súlyos betegségét, Albert pedig nem akarja tudomásul venni, hogy a memóriája csúfot űz belőle. Ekkor merül fel bennük a kérdés: ha együtt élnének?

Az audrey Tatou fémjelezte Nathalie második életétjúlius 15-én tekinthetik meg a nézők. A zanza: Nathalie (Audrey Tautou) fiatal, gyönyörű, munkamániás, kettétört életű nő. Férjét autóbalesetben vesztette el, s a tragédia óta érzelmeit elfojtva él. Markus (François Damiens), a munkatársa a legkevésbé sem mondható jóképűnek, ronda ruhákat hord, és általában véve egy rakás szerencsétlenség. Mégis ő az, akit Nathalie egy napon az irodájában - önmaga legnagyobb meglepetésére - váratanul megcsókol.

A fesztiválon látható lesz a Jean Reno főszereplésével forgatott Én, a séf is, amelynek, rövidre fogva, nagyjából így fest a története: Alexandre Lagarde, a veterán sztárséf komoly konfliktusba kerül Stanislas Matterrel, az étteremcsoport új vezetőjével. Matter arra készül, hogy lecseréli őt egy ifjú, modern séfre, aki a molekuláris gasztronómia megszállottja, mert az sokkal jövedelmezőbb. Első lépésként elkezdi kirúgni Lagarde csapatának tagjait. Ami még rosszabb, Lagarde kezd kifutni az ötletekből...

A részletesebb kedvcsináló itt látható.


 

 

 

 

 





 




Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.