Ismert fotósok őrzik meg a szegedi időt

Kelet-európai fotóművészeti központ lehet Szeged – ha sikeres lesz a Szebeni András fotóművész kezdeményezte első Szegedi Műhely 2015 Fotóművészeti Alkotótelep, amely augusztus 30-án nyílt a városban.

A Népszabadság két kiváló fotósa, Móricz-Sabján Simon és Reviczky Zsolt is részt vesz a 10 napos fotóművészeti alkotótáborban, amelynek első számú célja, hogy művészi színvonalon megörökítsék Szeged és környéke épített és természeti környezetének jelen állapotát. A kezdeményező Szebeni András fotóművész volt, aki Látott dolgok című könyvsorozatában Szegedet is értő és rácsodálkozó szemmel fotózta végig.

Szebeni szerint Szeged izgalmas város, mert változatos: gyönyörű folyója van, látványos építészete, színháza, népes egyetemi ifjúsága, éjszakai élete, sőt, külső környezetében még tanyavilága is. Tizenkét ismert és sikeres fotóst hívtak meg, hogy olyan képeket készítsenek, amelyek műalkotásként is megállják a helyüket.

A szegedi alkotótelepre meghívott kollégánk, Móricz-Sabján Simon szegedi életképe
A szegedi alkotótelepre meghívott kollégánk, Móricz-Sabján Simon szegedi életképe

Kozma József, a szegedi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke mondta is a bemutatkozó sajtótájékoztatón: azt szeretnék, ha színvonalas képek formájában szertevinnék Szeged jó hírét. A politikus szerint a jó fotó nemcsak kétdimenziós lenyomata valami térbeli dolognak, hanem megőrzi és megmutatja az időt, a negyedik dimenziót is. Az egymás után gyűlő albumokban egy-egy város története, arculatának változása követhető nyomon. A művészi fotó segít a lényegest és az érdekeset meglátni. A város és a Hunguest Forrás Hotel ezért támogatja az alkotóműhelyt, amelyen a szintén támogató Fujifilm Magyarország fényképezőgépbemutatót szervez.

Szebeni András megpendítette egyelőre még kiforratlan ötletét is. Ahogyan Nyugat-Európában a franciaországi Arles városában minden évben egy egész hónapon keresztül minden a fotózásról szól, rengeteg embert, művészt és érdeklődőt vonzva, úgy Szegednek is minden adottsága megvan ahhoz, hogy a kelet-közép-európai fotóművészet fővárosa legyen. A városi önkormányzatnak az ötlet nincs ellenére. Magyarország az elmúlt évszázadban sok sikeres fotóművészt adott a világnak – legtöbbjük azonban külföldön lett sikeres. Ideje volna ezen változtatni – és ez most megvalósítható elképzelésnek látszik. Ha majd megnézhetjük az első alkotótelepen született alkotásokat, talán még reálisabbnak látszik a terv.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.