Fotóhónap: nagyüzem

A Fotóhónap legjelentősebb, legalábbis, az idei eseménysorozat alapkoncepcióját legerősebben megjelenítő kiállítások nyílnak november 13-án a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában. Az idei Fotóhónap ugyanis az archívumhasználatot, az archívumok természetét és jelentőségét állította középpontba.
A Retracings című csoportos tárlat azt mutatja meg, hogy a fotósok, Ana Adam, Bozsó András, Csontó Lajos, Hajdú József, Károly Sándor Áron, Kovács Melinda, Cristian Opris, Szamódy Zsolt Olaf, Tarjáni Antal és Telek Balázs hogyan faggatták, értelmezték és dolgozták át a gyűjteményi struktúrát és dokumentumokat. A művek számos lehetőséget mutatnak be arra, hogyan használhatók fel az archív anyagok: különleges katalogizálási eljárás, fiktív biográfia megalkotása, gyűjteményi, illetve talált fotók használata, illetve ezekből épített montázsok egyaránt találhatók a kiállításban.

A MemoryLab című kiállítás pedig azt állítja fókuszpontba, hogy Milyen szerepet játszik a fotó múltunk megismerésében, a történelmi rekonstrukció folyamatában? Létezik-e objektív valóság? Létezik-e híd múlt és jelen között? A kiállító művészek Tanja Boukal, Broomberg & Chanarin, Esterházy Marcell, Gerhes Gábor, Greber Pál; Cohen, Marko Lipus, Andreas Mühe, Erwin Olaf, Jonathan Olley, Ősz Gábor, Borut Peterlin.

A kiállításokat Závada Pál író nyitja meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.