Fatemplom Fesztivál lesz az Őrségben

Az Őrség alsó széle közepén, Magyarföldön a hét végén megint megrendezik az ország egyik legsajátosabb kultúr-összejövetelét, a szakrális programokkal dúsított Fatemplom Fesztivált.

A fellépők között lesz a Snétberger Quartet, a Kaláka, a PASO, és az attrakció egyik kiötlője, a színigazgató-színész Rátóti Zoltán, aki lemezbemutató koncerttel lepi meg a publikumot.

A magyarföldi fesztivál előzménye és évről évre ismétlődő apropója az, hogy a faluban civil összefogással és adományokból fatemplomot építettek, amelyet 2010. július 18-án szenteltek fel. A festői fennsíkon álló, leginkább az őrségi boronaházak modorát követő épület – amelyhez Mújdricza Péter építész szállította a terveket – az ökumené jegyében működik, az összes helybéli-környéki egyház és keresztény felekezet a saját templomának tekinti – tudtuk meg Rátóti Zoltántól, aki nem mellesleg nem csupán a község állandó bejelentett lakója: két cikluson át polgármesterként szolgálta a közt.

Rátóti Zoltán, aki ezúttal fesztiválszervező
Rátóti Zoltán, aki ezúttal fesztiválszervező
porttv.hu

A fesztivál – amelyet a kaposvári Csiky Gergely Színházat igazgató Rátóti mellett legfőképpen Gryllus Dánielnek és a Kaláka együttesnek köszönhet a közönség –alkalmanként 1500-2000 látogatót fogad. A szervezők nem óhajtják tovább tágítani a kereteket, tartják magukat az eredeti elképzeléshez, miszerint a fatemplom ünnepén egy kedves, családias rendezvénysorozatot kínálnak.

A rendezvényen az évek során fellépett már mások mellett a Kiscsillag, Vukán György, Sebestyén Márta, a Ghymes, Ferenczi György és a Rackajam és Snétberger Ferenc, aki ezúttal is jelen lesz kvartettjével. Snétberger mellett idén koncertet ad a PASO, Tompos Kátya és Hrutka Róbert, a Technikai Szünet, a Kaláka együttes, Szirtes Edina Mókus és vonósnégyese, a Hot Jazz Band, Szalonna és bandája, az Apnoé együttes, Gryllus Samu és nem utolsósorban maga Rátóti Zoltán, aki második lemezét mutatja be az egybegyűlőknek. A művész elárulta: ismét egy folk-rock összeállítással szeretné megörvendeztetni a publikumot.

A templomban a tradíciókhoz híven ezúttal is lesznek szakrális programok. Az eseménysort ökumenikus mise zárja, amelyen az egyházak képviselői mellett a fellépők is szerepet kapnak, vallásos versekkel és dalokkal fokozva az ünnepi hangulatot. Rátóti elárulta: következő nagy tervük az, hogy a fatemplomba orgonát állítanak. A költségeket ugyancsak civil adományokból állnák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.