Földön túli őspremier

Ős- és világpremier lesz egyben csütörtökön az Erkel Színházban a Solaris együttes Marsbéli krónikák című lemezére koreografált látványos űrbalett, amelynek első előadása a tavaszi fesztivál keretében és még további két este látható és hallható, a Space Fantasy című előadás második felvonásaként.

A Megbolydult bolygó című első felvonás is különleges darab, amely Godfrey Reggio 1982-es kultuszfilmje, a Koyaanisqatsi – Kizökkent világ Philip Glass szerezte zenéjére koreografált kortárs táncművészeti előadás. Ezt Barta Dóra koreográfus állítja színpadra.
A Marsbéli krónikák próbái több mint három hete zajlanak. A Budapest Táncszínház művészeivel és az Opera balett-táncosaival csiszolódik össze az 1980-ban alakult, világszerte ismert progresszív zenekar.

A Solaris menő rockzenekar korában
A Solaris menő rockzenekar korában
Fotó: Bosnyák László

A feladat testhezálló, hiszen a Solaris zenéje mindig is képi megjelenítés után kiáltott, ezért is fogadták lelkesen Ókovács Szilveszternek, az Opera főigazgatójának felkérését a kortárs darabra – árulja el Tereh István, a Solaris menedzsere.

Az 1980-ban alapított Solaris fordulatokban és különlegességekben eddig is gazdag története ezzel az egyfelvonásnyi, ám a Ray Bradbury klasszikus kisregényének zenei víziójaként 1984-ben bemutatott Marsbéli krónikákat teljes egészében bemutató előadással tovább gyarapodott. A rendkívüli sikert arató, később kultikussá és világszerte ismertté vált nagylemez megjelenése után két évvel a zenekar feloszlott, majd kilenc évvel később újra összeállt, amikor Los Angelesbe kapott koncertmeghívást. Időközben több sikeres magyar zenekar, mindenekelőtt az Első Emelet, majd a Napoleon Boule­vard bölcsőjének is számító Solaris zenéjét Földi Béla, a Budapest Táncszínház alapítója és vezetője koreografálta az Erkel színpadára, dicsérve az Opera kezdeményezését, miszerint teret ad a kortárs táncnak és a kortárs alkotók műveinek.

Barta Dóra
Földön túli tánc

A modern ember tragédiáit, az elidegenedést, az egyensúlyvesztést, a tipikus és levetkőzhetetlen viselkedésmintákkal meg a saját démonjaival küzdést bemutató űrvíziók premierje látványosnak ígérkezik. Az már most tudható, hogy a Space Fantasy előadást a jövő évadban is műsorra tűzi az Erkel Színház – árulta el Tereh István.

Space Fantasy. Erkel Színház. Bemutató: április 21.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.