Fogadjunk!

A magyar olvasó általában évente egyszer, az irodalmi Nobel-díjra várva találkozik ilyen esélylatolgatásokkal, nálunk kétségtelenül a sportfogadásnak van a legnagyobb hagyománya. Ahol viszont másként van ez, ott gyakorlatilag minden olyan, a nyilvánosság előtt zajló dologra lehet fogadni, amelynek kimenetele többesélyes.

Nem csak az olyan, világszinten is komoly médiavisszhangot kiváltó folyamatokra, illetve komoly piacbefolyásoló eseményekre gondolunk, mint például, hogy kihez kerülnek az Oscar-díjak (a legjobb film díjától a legjobb vizuális effekteket készítőkéig), hanem első blikkre mérsékelten fontosnak tűnő elismerésekre is, amelyek azonban mégiscsak hatással lehetnek a mi kulturális szokásainkra is. Ki tudja, nem lesz-e néhány éven belül budapesti kiállítása mondjuk az ötven éven aluli brit képzőművészeknek adható Turner-díj idei nyertesének, mindenesetre rá is lehet fogadni. De egy rangos irodalmi díj nyomán is új szerzőket ismerhet meg a magyar olvasó. Néhány nappal az irodalmi Nobel után derül ki az ugyancsak világszerte számon tartott Man Booker Prize idei nyertesének kiléte - az irodák a The Lives Of Others című könyvet, Neel Mukherjee regényét tartják a legesélyesebbnek a szeptember 9-én nyilvánossá tett, hat könyvet felvonultató shortlistről.

Szegény Leyla!

A hardcore kulturális szereplők mellett persze rengeteg televíziós verseny, bulvár- és popkulturális esemény kimenetelére is lehet fogadni. Például, hogy ki nyeri meg az ausztrál vagy az amerikai Voice könnyűzenei tehetségkutatót, az angol, illetve a litván X-Factort, hogy melyik dalt küldi a jövőre esedékes Eurovíziós Dalfesztiválra Németország, illetve, hogy ki bizonyul a legjobbnak a lengyel Taniecz Gwiazdami-ban - ez nagyjából a Szombat esti láz című műsor helyi pandantja: sztárok táncolnak.

Nem tudni, hány magyart hoz lázba a finn Big Brother, de a nyelvrokonok valóságshow-ját valamiféle irracionális perverzióból mégiscsak követő magyar tévézőknek-netezőknek azért eláruljuk, a Nordicbet és az Unibet is Andtét látja a legesélyesebbnek, körülbelül háromszoros oddsszal adják mindketten, míg Tuulikki és Leyla győzelmét igen kevéssé látják esélyesnek. A Nordicbet harminc-, illetve negyvenszeres nyereményt kínál az ő győzelmük esetére, az Unibet pedig egyáltalán nem is számol Leylával...)

És akkor egy kis gasztrokultúra: bár friss oddszokat nem találtunk, a 2012-es Nathan's Hot Dog Eating Contest táblázatát elnézve lesz egy kvázibiztos, legalábbis esélyesnek mondható befutónk a következő ilyen eseményre. Az amerikai Nathan's Famous Corporation legismertebb, Brooklyni éttermében megrendezett hot dog evőversenyen tavalyelőtt Joey Chestnutra lehetett a legnagyobb biztonsággal fogadni – be is váltotta a hozzá fűzött reményeket: 68 darab hot dogot pusztított el. A harmincéves kaliforniai férfi győzelmével a papírforma érvényesült, hiszen mindössze 1.12-es oddszal lehetett rá fogadni, vagyis 100 dolláros tét esetén fejedelmi, mintegy 12 dolláros profittal térhettek haza a biztonsági játékosok. (Tavaly újrázott Chestnut, immár 69 hot dog tűnt el benne, az idén viszont erős visszaesés volt tapasztalható: 61-nél kitette a megtelt táblát. És igen, ez ugyanaz a Chestnut, a hivatásos evő, aki tavaly júliusban tíz perc alatt 179 darab csirkeszárnyat evett meg egy Floridai Hooter's étteremben, egyúttal megvédve előző évben szerzett világbajnoki címét.)

Hogyan csináljunk 1 fontból 501-et?

Bár szorosan véve egyik fenti kategóriába (bulvár-pop-tévé) sem illeszthető, nem lehet elmenni a másik „fogadásképes" Nobel mellett sem. Hat iroda, a Betsson, a Nordicbet, az Unibet, a Paf, a William Hill és a Paddytower oddszait összevetve mindenképpen Ferenc pápa tűnik a legesélyesebbnek a Nobel-békedíjra – attól függően, hogy hol tesszük meg őt, a befektetett összeg minimum kétszeresét, maximum ötszörösét nyerhetjük. Denis Mukwege mellett Edward Snowdent szintén a lehetséges befutók között említik, de Gene Sharp, valamint a Novaja Gazeta szerkesztősége is ott van az „első ötben." A lista végén Bono áll – aki rá fogad, akár 101-szeres pénzt is hazavihet.

Ez viszont még mindig semmi ahhoz képest, amit Vilmos herceg és Kate Middleton következő gyermekével kapcsolatban lehet nyerni. Mikor érkezik? Fiú lesz vagy lány? Esetleg ikerpár? Hány grammal születik? Milyen színű lesz a haja? Minderre több fogadóirodánál is fogadhat, aki fogékony az ilyesmire. És persze arra is, hogyan fogják hívni a brit uralkodóház jövendő legfiatalabb tagját. Az Elizabeth-tel, a Victoriával, az Arthurral vagy a James-szel ugyan nem robbantunk bankot, ha viszont jól tippeljük meg, hogy a hagyományokkal teljesen ellentétesen a hercegi pár Boris-nak, esetleg Carmennek nevezi el a csöppséget, úgy 201-szeres pénzt nyerhetünk. Ha ez sem lenne elég, akkor bízzunk nagyon a szülők pillanatnyi elmezavarában, hogy a Ruprecht, a Kevin, a Nigel vagy a Sapesan név akad be nekik: ha jól választunk ezek közül, 1 fontos befektetésünk 501 fontot fial.

Kijátszható a blokkolás

Nem könnyű a dolga annak a magyarországi netezőnek, aki a fent említett oldalak valamelyikén, például az Unibeten, a Ladbrokes-on vagy a Betssonon szeretné megtippelni, ki nyeri például az idei irodalmi Nobelt. Egyáltalán: ha fogadni szeretne. Az említetteken túl ugyanis további 14 honlapot elérhetetlenné tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a fogadási felület helyett csupán egy háromsoros tájékoztató várja a reménybeli játékosokat, amely a korlátozó határozat számának ismertetésén túl meg is indokolja a nagy fehérséget: az ideiglenes blokkolásra tiltott szerencsejáték szervezése miatt került sor az 1991. évi XXXIV. törvény 2.§(2) bekezdése, 37. § 14. pontja, illetve 36/G.§(1) bekezdése alapján. A blokkolt honlapok listája a www.szf.hu oldalon látható.

A blokkolásba belenyugvók mehetnek a Szerencsejáték Zrt tippmixPro oldalára, de akik ragaszkodnak a kiszemelt eseményekhez a kiszemelt odds-okkal, vagyis akik igazán elszántak, azok számára nincs minden veszve: a korlátozást például ki lehet játszani úgynevezett webproxykkal, ezen kívül a imegfelelő VPN szolgáltatás előfizetése esetén is mód nyílik rá, hogy külföldi ip-címmel, tulajdonképpen teljesen anonim módon internetezzen a reménybeli játékos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.