Flandria villant

Vasárnaptól kilenc napon át több helyszínen is zajlik a Futurspektiv2 elnevezésű flamand kulturális fesztivál. Megismerkedhetünk a németalföldi kortárs könnyűzenével, tánccal, színházzal, irodalommal és a vizuális művészetekkel. Ellátogat hozzánk Koen Peeters író, Kris Verdonck és társulata, az A Two Dogs Company, de megnézhetjük Ignatzot vagy Triggerfingeréket is, ha könnyűzenei programra vágyunk.

Végre nem kell több száz kilométert utaznunk Flandriába ahhoz, hogy első kézből ismerkedhessünk meg a flamand kultúrával! Elég lesz a 6-os villamosra vagy a metróra felszállni itt, Budapesten, és máris ott találhatjuk magunkat. Idén másodszorra rendezik meg a Futurspektiv2 Fesztivált, amely valódi és virtuális (az alcím physical+digital) körképet ad a kortárs flamand művészetről. Ez az alcím arra a tendenciára is utal, hogy a hagyományos, kézzel fogható „fizikai" művészetek és a virtuális, elektronikus irányzatok hogyan képesek együtt és egymást kiegészítve együtt élni a 21. században.

Dr -Lektroluv-7_pic-by-Chris-Davison
Dr -Lektroluv-7_pic-by-Chris-Davison

Az irodalom iránt érdeklődők az ELTÉ-n személyesen is találkozhatnak Koen Peeters íróval, akinek Nagy Európai Regény című könyve a fesztivál idején jelenik meg magyarul. Egy Joszif Brodszkij költészetét felelevenítő produkciónak a Trafó ad otthont, Kris Defoort zongorista és Dirk Roofthooft színész közreműködésével. A flamand kortárs tánc két előadással képviselteti magát, Kris Verdonck és társulata, az A Two Dogs Company a szabadság és a függés kérdéskörét járja körbe bábuként mozgó táncosaival. Marc Vanrunxt táncos koreográfus a lengyel kortárs zeneszerző, Krzysztof Penderecki művére építi vízióját.

A keleti blokk országait bemutató fotókiállítást is kínál a rendezvény, Annemie Augustijns képeit tekinthetjük meg a Lumen Galériában. Ami pedig a könnyűzenét illeti, ellátogat hozzánk a jazz és világzene határán mozgó Aka Moon trió, valamint a Flat Earth Society big band. Fellép továbbá Ignatz is, a rajzfilmhősről elnevezett gitárguru, és a Triggerfinger nevű rock formáció, amely az A38 hajón zenél nekünk. Az elektronikus zene szerelmesei a Laundry Day nevű rendezvényen vehetnek részt - ugyancsak a hajón.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.