Brüsszelben tiltakozik Fischer Ádám a Dörner-színház ellen

A karmester Fischer Ádám ma délelőtt adta át levelét Brüsszelben az Európai Parlament néppárti képviselőinek az Új Színház ügyében. Ma kezdi ugyanis igazgatói munkáját Dörner György a Paulay Ede utcai színházban.

Ha nem távozott volna a Magyar Állami Operaházból, akkor most Budapesten tiltakozna Dörner György kinevezése ellen – nyilatkozta a Nol Presszó stábjának Fischer Ádám karmester. Mivel azonban felszabadult ez az időszak, megkereste a brüsszeli opera. Így ott helyben tudta átadni az EP néppárti képviselőinek – a Peter de Caluve-vel, a brüsszeli opera igazgatójával közösen tartott sajtóértekezleten – a tiltakozását az új színházbeli hatalomátvétel ellen. Levelében a kinevezéssel kapcsolatos általános problémákra is felhívta a figyelmet.

Az „Az nem lehet, hogy” oldalon – mivel Fischer is a csoport aktivistája – részletesen beszámoltak a levélről. Ezek szerint Dörner és Csurka kinevezése rávilágított arra, hogy a mérsékelt jobboldal egyre ijesztőbb mértékben játszik össze a vállalhatatlanul rasszista radikálisokkal, és Fischer megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a Fidesz és a nyílt antiszemiták közötti cinikus együttműködés szörnyű vádját Tarlós István, Budapest főpolgármestere nem is tagadja. Fischer arra kérte a képviselőket, hogy zéró toleranciát hirdessenek a szélsőjobbal szemben, ha nem akarják kockáztatni, hogy rasszisták a Fideszt és rajtuk keresztül az egész európai polgári jobboldalt meggyengítsék.

A karmester a magyar képviselőknek kísérőlevelet is küldött, amelyben hangsúlyozta: a magyarországi antiszemitizmus megítéléséhez az antiszemita jelenségek közös definícióját is tisztázni kell. Mint írja, nemcsak az tekinthető antiszemita megnyilvánulásnak, ha valaki szidja a zsidókat, hanem az is, ha fellépésével a közvéleményben fellelhető zsidóellenes kollektív előítéleteket és sztereotípiákat erősíti. Ez utóbbi jelenség az, amely nálunk egyre inkább terjed. Fischer reméli, hogy ha a terápiában nem is, de a diagnózisban egyetértenek vele.

Akciójának az volt az egyik célja, hogy a különböző nemzetiségű, de azonos politikai elveket valló parlamenti képviselők között nyílt vita induljon arról: a kelet- és nyugat-európai társadalmak miért tolerálják – különböző mértékben – az antiszemita megnyilvánulásokat, mik lehetnek ennek az eltérésnek az okai, és hogyan lehetne ezeket megszüntetni.

A brüsszeli opera egyébként csatlakozott ahhoz a Tolerancia Első Európai Színházi Napja elnevezésű nemzetközi akcióhoz, melynek keretében vélhetőleg ma este olvasnak fel egy memorandumot – többek között – majdnem minden osztrák színházban, köztük a bécsi Burgtheaterben, továbbá Belgiumban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Németországban, Spanyolországban és Szlovéniában.

(A Fischer Ádámmal készült Nol Presszó holnap látható, a videóból kimaradt cikk pedig pénteken olvasható a nol.hu-n.)

Fischer Ádám
Fischer Ádám, 2009-07-01, Reviczky Zsolt felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.