Fischer: manapság nagyobb szükségünk van a zenére, mint valaha

Stefan Englert, a BFZ igazgatója és Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes sajtótájékoztatón ismertette a Budapesti Fesztiválzenekar 2012/13-as évadjának programját, bérleteit, új elképzeléseit. Fischer Iván, a Zenekar zeneigazgatója pillanatnyilag Münchenben tartózkodik, s ezért videoüzenetben köszöntötte a sajtó képviselőit. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma talán még nagyobb szükségünk van a zenére – amely felemel, örömet okoz és elfeledteti velünk mindennapi gondjainkat –, mint valaha.

A pesti Duna-parton álló – Noé bárkáját idéző – hajón tartott tájékoztatón a jelenlévők megtudhatták, hogy a helyszín részben az ősszel kezdődő új évad első nagy eseményére is utal, amikor az idei Mahler Ünnep alkalmából szeptember 5-én és 7-én a BFZ tagjai és a Budapesti Énekes Iskola növendékei Benjamin Britten Noé bárkája című gyerekoperáját fogják előadni a Művészetek Palotájában.

Fesztiválzenekar
Fesztiválzenekar

A „Noé bárkájának” másik jelentése szimbolikusabb, s arra utal, hogy a következő évadban a Budapesti Fesztiválzenekar még erőteljesebben törekszik arra, hogy az elveszőben lévő kulturális értékeket megmentse és továbbadja a jelen és jövő számára. Így a 2012–13-as koncertek között a szokásos klasszikus muzsikát bemutató estek mellett most szélesebbre tárja a kapukat, és a modern-kortárs zenét is beemeli a repertoárba. (A kortárs zenei koncerteket Rácz Zoltán és Lakatos György vezénylik majd.) Mindeközben a tavaly már bevált barokk együttes is további hangversenyeket ad, s az oly sikeres "Haydn-Mozart, plusz" sorozat is folytatódik. Ennek állandó vendégkarmestere 2012–13-ban Takács-Nagy Gábor.

A sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy a 2012–13-as szezonban 7 különböző bérlettípusból választhat a közönség. Így mindenki megtalálhatja a számára legelőnyösebbet. A bérletvásárlás április 23-án indul, s az eddigi szokások szerint nagyon hamar el is fogynak a Fesztiválzenekar bérletei. Stefan Englert igazgató a tájékoztatón utalt arra is, hogy az elkövetkező szezonban a Zenekar több jegyet árusít majd a hangversenyekre, hogy azok, akik csak egy-egy alkalommal, vagy csak későbbi döntés alapján szeretnék a Budapesti Fesztiválzenekar előadásait meghallgatni, ugyancsak hozzájuthassanak ehhez a lehetőséghez.

Az igazgató kitért arra, hogy a következő évadban a Zenekar több mint 35 koncertet ad külföldön, ismét vendége lesz az Edinburgh Fesztiválnak, fellép ezen kívül többek között Párizsban, Londonban, New Yorkban és Salzburgban is.

Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes elsősorban a gyerekek, a fiatalok és a fiatal felnőttek számára rendezendő eseményekről beszélt. Az immár világhírű Kakaókoncertek mellett ősszel is folytatódik a "Midnight Music" a Millenárison, a tehetséges – zenét tanuló – gyerekekhez vidéki fellépései alkalmával pedig ismét „bekopog a BFZ”.
A 2012/2013-as elektronikus szezonfüzetet erről a linkról lehet letölteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.