Fischer Iván vezényel Berlinben a fal leomlására emlékezve

Fischer Iván tervezi a német fővárosban a berlini fal és a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést, amelyen többek között Angela Merkel és Joachim Gauck is jelen lesznek.
Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztiválzenekar és a berlini Konzerthaus zeneigazgatóját kérte fel a német kormány, hogy november 9-én a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából tervezze meg és vezényelje le az ünnepélyes megemlékezést a berlini Konzerthaus nagytermében.

Az eseményen részt vesz Joachim Gauck, a Német Köztársaság Elnöke, Angela Merkel kancellár, Klaus Wowereit, Berlin főpolgármestere, a meghívottak között jelen lesz Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió volt elnöke és Németh Miklós, az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság első kormányfője is. Fischer Iván egyelőre nem árult el részleteket a tervekről.

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar egyik hangversenye 1989-ben történelmi jelentőségűvé vált. A karmester így emlékszik erre: „Ezekben a napokban nagyon nagy izgalom volt Budapesten, mert itt volt az a több száz NDK-s menekült, akik előbb megszállták a követségeket, utána pedig befogadta őket a Máltai Szeretetszolgálat, és nem lehetett tudni, hogy mi lesz velük."

1989. augusztus 18-án a Fesztiválzenekar zeneigazgatója négyszáz NDK-s menekültet hívott meg Beethoven-koncertjükre a Kongresszusi Központba. A hangverseny után a világhírű karmestert egy 15 fős nyugat-német diplomata küldöttség látogatta meg az öltözőjében, ahol egyrészt elismerésüket fejezték ki a zeneigazgató és a zenekar gesztusa iránt, másrészt elmesélték, hogy a koncert szünetében informálhatták a menekülteket a másnapra tervezett Páneurópai Piknikről. Itt nyílt meg a vasfüggöny, a lavina pedig elindult.

A november 9-i megemlékezést több német televíziós csatorna közvetíti délután 16 órától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.