Fischer Iván élete végéig a Fesztiválzenekarban dolgozna

A karmester a Guardian online kiadásának nyilatkozott a Budapesti Fesztiválzenekar augusztus végi londoni fellépése előtt. 

– Soha nem gondolkoztam azon, hogy szeretnék elérni bizonyos dolgokat. Ha mégis elértem bármit a pályafutásom alatt, az csak véletlen volt - mondta Fischer Iván, a Budapesti Feszitvál karmestere a The Guardiannek adott interjújában. Stephen Moss, a brit lap újságírója Berlin külvárosában, csendes kis lakásában látogatta meg Fischert, és beszélgetett vele művészetről, politikáról a jövőről.

A brit újság szerint „annak ellenére, hogy az illiberális demokrácia" ellenfele, a toleráns Berlinben vállalt állást, és ott él gyermekeivel, úgy tervezi, hogy „élete végéig budapesti zenekarával fog dolgozni".

A karmester célja, hogy az együttese mindent el tudjon játszani. „A hagyományos szimfonikus zenekarok ráhagyják a barokk repertoárt a régizenét játszókra, a kortárs muzsikát pedig a specializált együttesekre, mi viszont figyelembe vesszük a zenekartagok egyéni érdeklődését, ezért nálunk vannak korhű hangszereket használó muzsikusok, van kórusunk, van erdélyi folkot meg dzsesszt játszó együttesünk is" – jegyezte meg Fischer Iván, aki szerint sokoldalú zenész válik abból a művészből, aki a Budapesti Fesztiválzenekarban játszik. Mint mondta, nem egyenruhát viselő „engedelmes katonákat" akar a zenekarban, hanem „individualistákat".

A Fesztiválzenekar augusztus 26-án ad elő a londoni Royal Albert Hallban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.