Filmszemle lesz, filmhétvége nem

Most már biztos, hogy idén is, várhatóan áprilisban megtartják a Magyar Filmszemlét - közölte pénteken a mustrát megrendező Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriuma. Az MTI úgy tudja, a bejelentés miatt több filmes szervezet is elvetette azt a tervet, hogy februárra alternatív filmszemlét, filmhétvégét szervezzen.

Honlapján az MMKA arról adott tájékoztatást, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) értesítése szerint a filmszemlét Réthelyi Miklós tárcavezető a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2010. évi miniszteri keretéből támogatja. Az MMKA azt ígéri, várhatóan február 15-ig részletes tájékoztatást tesznek közzé a szemlével kapcsolatban. Az NKA-támogatás mértéke 70 millió forint, a szemle társrendezésére nyílt pályázatot írnak ki.

Az index.hu csütörtökön azt írta, hogy a Magyar Filmművész Szövetség februárban maga is filmszemlét akar szervezni, erről Szomjas György, a szervezet főtitkára nyilatkozott az internetes portálnak.

Pálfi György filmrendező az MTI-nek pénteken elmondta: az MMKA kuratóriumának pénteki bejelentése miatt a Magyar Filmművészek Szövetsége és a (Pálfi Györgyöt is soraiban tudó) Madzag Filmegylet szervezkedése is elmarad egy februárra tervezett filmhétvégére.

"Nekünk a lebegtetés esett rosszul, hogy talán lesz szemle, talán nem. Azt gondoltuk, van annyi film és alkotó, aki meg akarja mutatni és nézni egymás filmjeit. A mozgókép közalapítvány most először tett ígéretet arra, hogy biztosan lesz szemle és a társrendezésre nyílt pályázatot írnak ki, így a mi elképzelésünk okafogyottá vált" - szögezte le Pálfi György. A rendező szerint így is késésben vannak, hiszen egy minőségi áprilisi filmszemle megszervezését már most el kellene kezdeni.

Pálfi György az MTI kérdésére elmondta: bár egy februári rendezésű szemlére nem készült volna el új alkotással, lehetséges, hogy áprilisra befejez egy kísérleti filmet, "amihez nem forgattunk egy kockát sem, így csak utómunka van vele". Hozzátette: ezt a filmet az információs szekcióba ajánlaná fel a szemlének.
Mint az MTI-nek filmszakmai források megerősítették, Magyar Filmszemlének csak olyan eseményt lehet hívni, amelyet az MMKA rendez. Az elkészült filmek jelentős részének az MMKA-val kötött támogatási szerződésében szerepel, hogy a filmet bemutatják a Magyar Filmszemlén.

A nemzeti erőforrás miniszter keretéből most biztosított 70 millió forint még a felét sem teszi ki annak a 160 milliónak, amennyiből tavaly a mustrát megrendezték. A pályáztatással társrendező belépésével, külső támogatók bevonásával további tízmilliókra lesz szükség a szemle megrendezéséhez; a magántőke részvétele európai filmfesztiválok megszervezésén megszokottnak számít.

Kőrösi Zoltán, az MMKA kuratóriumi elnöke még decemberben jelentette be, hogy a hagyományos februári időpont helyett 2011-ben április végén rendezhetik meg a 42. Magyar Filmszemlét. Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója december közepén az MTI-nek elmondta, külföldi újságírókat és fesztiválszervezőket idén nem tudnak meghívni a szemlére, mert áprilisban már javában zajlanak a cannes-i fesztivál előkészületei.

Az idei Magyar Filmszemle versenyszekciójába 17, a bemutató szekcióba 13 nagyjátékfilm jelentkezett, beneveztek továbbá csaknem 150 dokumentumfilmet, több tucat tévéfilmet, animációs alkotást, kísérleti és tudományos-ismeretterjesztő filmet, de még lehetőség van további nevezésekre is.

Az MTI úgy tudja, nincs alapja azoknak a híreknek, amelyek szerint áprilisban esetleg megszűnik az MMKA. A vonatkozó kormányhatározat értelmében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) át kell vizsgálnia öt közalapítványt, ezek egyike az MMKA. A területért felelős nemzeti erőforrás miniszternek áprilisban kell összehívnia az MMKA alapítóit.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.