Fetlengünk, de dulván

Ártalmatlan, üdítő szórakozás a Nem a messiás című vígoratórium, nem akar többnek látszani annál, ami: könnyed vasárnap esti kikapcsolódás a Brian élete című film rajongótáborának.

A világ legjobb földrajztanára címet sokféleképpen ki lehet érdemelni. A mi gimnáziumi oktatónk például elővételben megszerezte magának, ugyanis már a kezdetekkor meginterjúvolta az osztályt, ki nem látta még a Brian életét – aztán pedig vetítést szervezett (órán!), hogy valamennyien az óráin elengedhetetlen szókincs birtokába kerüljünk. Amikor szerenádozáskor széttárt karokkal (tudniillik keresztre feszítve) zengtük az ablaka alatt, hogy Always Look on the Bright Side of Life, joggal érezhette: valami egészen nagyszerűt vitt véghez az évek során.

A Brian életéből készült, Nem a messiás című vígoratórium hálás darab: eleve csak olyanok váltanak rá jegyet, akik már attól röhögőgörcsöt kapnak, ha meghallják a Fikusz Kukisz elején az f-betűt. Sőt: a vasárnapi, utolsónak beharangozott előadáson gyakran már akkor hallani lehetett a kitörő kacajokat, amikor az első szavakból kiderült, melyik jelenet következik: a Júdea Népe Front az Erkel Színházban igen komoly létszámban képviseltette magát. Persze, aki azt várná, hogy egy megismételhetetlen film megismételhetetlenül fergeteges jelenetei ismétlődnek meg a színpadon, az csalódik, de meg is érdemli.

A Nem a messiás nem vállalkozik a lehetetlenre: a pastiche afféle jópofa tablóként sorolja a kultfilm jellemző párbeszédeit a közönségnek a témában való jártasságára apellálva. Az énekesek – Janza Kata, Heiter Melinda, Homonnay Zsolt, Bakoss-Kiss Gábor és Pintér Dömötör – kihozzák, ami kihozható a műből, Hollerung Gábor karmester derekasan megküzd az óriási kórus és a zenekar összehangolásával, s még némi gegre is marad energiája. Galla Miklósnak ellenben a szemöldökét sem kell megmoccantania: csak megjelenik, és mindenki ordítva röhög.

Lehet persze nyafogni azon, hogy mennyi minden elvész az angol szóviccekből a magyar fordításban, meg hogy ezen az előadáson nem volt jelen senki a Monthy Python társulat képviseletében. De minek? A vígoratórium működik, szórakoztat – sőt, olyasvalaki is élvezi, akinek fogalma sincs arról, mi az a Brian élete. Tudom, mert én vittem el az Erkel Színházba. Be is írok egy ötöst magamnak földrajzból, tanár úr.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.