Rohamsisakos angyal és Bíró Ica: a biztosítótörténet nagy pillanatai

A hazai biztosításügy történetével szembesíti a témára érzékeny publikumot pompás plakátkiállításán a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum. Az attrakciót afféle auftaktnak szánja az óbudai intézmény, amely hamarosan állandó tárlatot szentel a tárgynak az egykori kazánház átszabott tereiben.

Vass Csaba kurátor elsőként egy 1908-as naptárral lepi meg a nagyérdeműt. A produkció az Adria Biztosító megrendelésére készült és rendkívül meggyőző, egyik ábrázolatán egy vasúti szerencsétlenséggel, a másikon egy lángoló parasztházzal, a harmadikon egy perceken belül bekövetkező jégveréstől rettegő őstermelővel, végül pedig egy merész szögben süllyedő óceánjáróval csinál kedvet a biztosításhoz.

Rohamsisakos angyal háborús biztosításra ösztönöz Ismerős az autószerelő műhelyekből
Rohamsisakos angyal háborús biztosításra ösztönöz
Reviczky Zsolt

Arrébb Faragó Géza sarkall a hadikölcsön-biztosítás mielőbbi megkötésére egy kisportolt testalkatú, rohamsisakos angyal közreműködtetésével (1917). Elragadó Pólya Tibor 1926-os, „Látod, nem hallgattál rám, most rólad is gondoskodna a Magyar Élet- és Járadékbiztosító Intézet” feliratú plakátja, amelyen egy rettentő jól öltözött Jókai Mór oszt igen sovány alamizsnát egy nagyon leharcolt Jókai Mórnak a cudar télben, füstölgő kéményű kastéllyal a háttérben.

A háború előtti korszakot a „Gondolkozzék és Gondoskodjék” című poszter zárja, amelyen egyebek mellett egy mankóra támasztott, tetőtől talpig befáslizott baleseti sérült örvendezik a kivételesen jó sorsának.

Az ötvenes évekből elsőként a „Jégkár ellen biztosítsuk a termést, mert így a népgazdaságunkat is erősítjük” című kompozíció ragadta meg figyelmünket, elsősorban az életszerűsége okán: főszereplője, a nagyfakasi (?) Dózsa T. SZ. Cs. kétkezi dolgozója aratás közben egy szénaboglya tetején állva tölti ki pennájával az Állami Biztosító kötvényét, de jók a gyufával való helytelen bánásmód veszélyeire figyelmeztető grafikák is, pláne, amelyiken a kisfiú mögött már javában lángol a függöny.

 Ismerős az autószerelő műhelyekből
Ismerős az autószerelő műhelyekből
Reviczky Zsolt

Kedvtelve nézegettük a karját tört, ráadásul még inge felső gombjait is elvesztett baleseti biztosítottat, akinek éppen ötszáz forint üti a még ép markát, a „Megkötötte már?” feliratú alkotást, amelyen egy Wartburg 311-es nyilvános akasztásának utolsó előtti pillanatát csíphetjük el, az „Egész évben védi” című plakátot, amelyen két, égből aláhulló, hatalmas, világoskék hegyesszögű háromszögnek nem fog sikerülni összetörni a családi ház tetőzetét az Állami Biztosítónak köszönhetően.

A tárlatot a kiváló Tóth József (Füles) fotókompozíciói zárják, ismét találkozhatunk az ÁB-logós pólóját szégyenlősen szeméremdombjára húzó szőkeséggel, az egyetlen szép kis fején egyszerre három munkavédelmi sisakot viselő kisasszonnyal, az utóbb Metál Ladyként is sokat próbált Bíró Icával, aki egy lakatba vágott ablakon tekinget kifelé, akárha kakukkos órából a kakukk, kivéve, hogy a kakukk nem fúj szappanbuborékot jaffaszörpös pohárból, amit egyébként jól tesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.