Ferenc Józsefet ünnepli Ausztria

Az idén száz éve halt meg Ferenc József császár és király. Ausztriában könyvekkel és kiállításokkal emlékeznek az uralkodóra. 

Az Osztrák Nemzeti Könyvtárban (ÖNB) március 11-én nyílik meg egy tárlat, amely a Ferenc Józsefről szóló fotókat, grafikákat, folyóiratokat és magániratokat vonultatja fel. A kiállítás 285 tárgyból áll, ezek nagy részét még nem mutatták be nagyközönség előtt. A könyvtárban elhelyeznek majd egy tíz méter hosszú festményfalat is, amelyen Ferenc József életének különböző korszakaiból származó portrék láthatók.

A császárról további négy helyszínen látható kiállítás március 16-tól: a Schönbrunni kastélyban mint uralkodót és mint magánembert mutatják be, életének fontos állomásait veszik sorra, gyerekkoráról, neveltetéséről, valamint elődeiről is többet lehet megtudni.

Ferenc József uralkodói feladataiba a schönbrunni hintómúzeum (Kaiserliche Wagenburg) tárlata ad betekintést, ahol az uralkodói ceremóniák történetét is bemutatják.

Az udvari ünnep- és mindennapokról a bécsi Bútormúzeumban (Möbel Museum), a vadászatról, a lovaglásról és a szabadidő eltöltésének hajdani formáiról az alsó-ausztriai Niederweiden kastélyában látható kiállítás. A felnőttjegy 25, a gyerekbelépő 16 euróba kerül, a négy kiállítást egy jeggyel is meg lehet tekinteni egészen november 27-ig.

Az évforduló alkalmából számos könyv is megjelent. A Winkler-Hermaden kiadó 132 oldalas kötetet jelentetett meg Ferenc József életének, politikájának, utazásainak, tudományos és művészi munkáinak eddig nem ismert képeiből és dokumentációjából, Martina Winkelhofer pedig a Haymon kiadó gondozásában megjelent kötetében Ferenc József mindennapjaiba nyújt betekintést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.