Ferdinandy is kilépett az MMA-ból

A 78 éves Ferdinandy György levélben értesítette a Magyar Művészeti Akadémiát arról, hogy kilép a testületből. Az író tartalmi kifogásokat nem említett, de a döntés nyilvánvaló oka az MMA politikai kivételezettsége.

Megtiszteltetés volt, írta az emigrációból a rendszerváltás idején hazatért író és tanár, hogy az MMA levelező tagnak választotta. Ez volt az első hazai intézmény, amely spontán módon felkérte, hogy vegyen részt a munkájában. "Mivel azonban fél évszázadon át nem éltem itthon, a hazai valóságot nem ismerem. Egyelőre tehát helyesebbnek tartom a kívülállást. Ezért kérem, hogy függesszék fel levelező tagságomat."

A búcsúüzenetben Ferdinandy részletesen említette barátait, Fejtő Ferencet és Kardos G. Györgyöt, "zsidó intellektueleket", akiknek emlékéhez, amíg él, hű marad. S nem tett említést az akadémia elnöke, Fekete György elmúlt hónapokban tett, sokakat felháborító nyialtkozatairól. Miközben a sokáig Franciaországban, s több mint három évtizedet Puerto Ricón élt írónál minden bizonnyal ez verte ki a biztosítékot.

Ferdinandy legújabb könyve Mélyebbre címmel jelent meg. Ennek kapcsán adott interjút július 13-án a Népszabadságnak. Így fogalmazott: "Jó érzem magam, az országgal nincs semmi olyan konfliktusunk, ami miatt haragudnunk kellene egymásra. Nem vagyok vak, tudom, hogy súlyos dolgok történnek. De valamiképpen arra törekszem, hogy amennyire lehet, bezárkózzam a könyvtáramba."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.