Fények és árnyékok a Várban

A 85 éves Tóth István fotóművész jubileumi gyűjteményes kiállítása tekinthető meg szerdától az Országos Széchényi Könyvtár olvasótermében; a 60 fekete-fehér fotográfiát felvonultató tárlat bemutatja a fény és árnyék "festőjének" alkotásainak színe-javát.

A könyvtár december 31-ig látogatható tárlatának anyagát csaknem 300 képből válogatták, amelyeket a fotóművész a Nemzeti Könyvtár Fénykép és Fotóművészeti Tára keretében működő Jelenkori Fotóművészeti Gyűjteménynek adományozott - közölte Nagy Zoltán, a fénykép és fotóművészeti tár vezetője, a kiállítás kurátora.

Nehéz út volt, 1944
Nehéz út volt, 1944

A kiállított képek három nagy csoportot alkotnak: az elsőben a legrégebbi művek, szociofotók, paraszt- és vidékábrázolások kapnak helyet. A második csoportot alkotó portrékon egyebek mellett Illyés Gyula, Déry Tibor, Bernáth Aurél, Remsey Jenő és Barcsay Jenő elevenedik meg. Az Öreg művész című képen Czóbel Béla látható kis festőszéken üldögélve munka közben és Borsos Miklós is látható egy szobrával.A Nehéz út című nagydíjas fotográfia, a két kézen támaszkodó, összetört barázdás arc és a sejtelmességet sugárzó Boszorkánytánc című híres fotográfiák találhatók a harmadik csoportban - mondta el a kurátor.

Hozzátette: a Boszorkánytánc azért is érdekes, mert az alkotó maga is "belenyúlt" a fény-árnyék játékba, holott ez nem jellemző műveire.Tóth István munkáját számos nemzetközi díjjal ismerték el, ezek közül kiemelkedik az Évszázad Kiváló Fotóművésze díj, amelyet 1980-ban kapott meg New Yorkban. Műveit a világ kiemelkedő múzeumaiban őrzik. A fény és az árnyék festőjének nevezik, mert csak fénnyel "rajzolja" fekete-fehér fényképeit. Széles körű nemzetközi, művészi kapcsolatait kihasználva létrehozta az Öt világrész fotóművészete című gyűjteményt, amelyet már számos helyszínen bemutattak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.