Feminista musicalszerző

A hetvenedik születésnapját szombaton ünneplő Lévay Szilveszter (képünkön) nem is sejtette, micsoda „merénylet” készül ellene, amikor interjút kértünk tőle. Mi voltunk ugyanis az elterelő hadművelet: a musicalszerzőt az utolsó mondatok közben már várta a taxi, amely az operettszínházba szállította arra a meglepetés-gálára, amelyről neki sejtelme sem volt. Ráadásul úgy sikerült a nagy szervezkedést eltitkolni előle, hogy a fiatalos hatvanasnak tűnő komponista viszonylag gyakran tiszteletét teszi musicalsikereinek központi helyszínén Budapesten. Hogy végképp elaltassuk a gyanúját, villámkérdésekkel bombáztuk.

Nincs kedvence a saját musicaljei közül. „Hasonló kérdés ez,mint hogy melyik gyerekét szereti legjobban az ember...” – mosolyog, aztán mégis kiböki: „Bevallom, a Kero (Kerényi Miklós Gábor) rendezte Mozart! különösen közel áll a szívemhez.” Bár világszerte sikeres, akad olyan klasszikus musical, amelyet szívesen magáénak mondana. „Ez könnyű: a My Fair Lady és a West Side Story. A történet és a zene is remek.”

Schumy Csaba

Bár nagyon tiszteli a Wicked komponistáját, Stephen Schwartzot, kávézni A nyomorultak és a Miss Saigon szerzőjét, Claude-Michel Schönberget hívná meg. Elisabeth című musicalje filmváltozatának címszerepére Anne Hathaway-t kérné fel: „Lenyűgöző volt a Nyomorultak moziváltozatában! S ha már tényleg elkalandozunk: a húsz évvel ezelőtti Barbra Streisand is csodálatos lett volna... Egyébként George Michael lenne a tökéletes Halál” – nevet.

A taxihoz sietve még hozzáteszi a női szereplőkkel kapcsolatban: okvetlenül írjam meg, hogy ő és szövegíró társa, Michael Kunze igazi feminista. „Igyekszünk belekukucskálni a női szereplők lelkébe, és megmutatni, milyen összetett a személyiségük.” Néhány perccel később, az operett nézőterére bekukucskálva a zeneszerző számára az derült ki: mindenki őt ünnepelni érkezett.

Névjegy

Lévay Szilveszter 1945. május 16-án született Szabadkán. 15 évesen nyerte első zeneszerzői versenyét, 1975-ben Grammy-díjat kapott Fly, Robin, Fly című, a német Silver Convention által előadott dalával. Szerzett dalt Elton Johnnak, de az ő nevéhez fűződik az Elit kommandó, a Kobra vagy a Nagy durranás című hollywoodi film zenéje is. Ausztriában, a Távol-Keleten és hazánkban is nagy sikerrel játsszák musicaljeit. A legismertebb darabjai: Mozart!, Elisabeth, Rebecca.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.