Felújították az Iparművészeti Múzeum bejáratát

Befejeződött az Iparművészeti Múzeum főbejárati előcsarnok bejáratát és mennyezetét díszítő Zsolnay kerámia burkolatok restaurálása, így 70 év után ismét eredeti szépségében látható a múzeum Zsolnay csempés bejárati előcsarnoka.

Az Iparművészeti Múzeum Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült. Ünnepélyes felavatására 1896 októberében került sor, a millenniumi rendezvénysorozat záróeseményeként.

Ismét eredeti szépségében látható a múzeum  Zsolnay csempés bejárati előcsarnoka.
Budapest, 2010. június 16. Befejezõdött az Iparmûvészeti Múzeum fõbejárati elõcsarnok bejáratát és mennyezetét díszítõ Zsolnay kerámia burkolatok restaurálása, így 70 év után ismét eredeti szépségében látható a múzeum Zsolnay csempés bejárati elõcsarnoka. MTI Fotó: Kollányi Péter

Az épület az elmúlt 100 éves időszak alatt funkciójának megfelelően működött, ám a városi környezettel járó légköri és egyéb károsító hatások, valamint a korábbi felújítások során végzett nem megfelelő javítások erősen lerontották a páratlan szépségű és kivitelében egyedülálló Zsolnay pirogránit épületdíszítő elemek megjelenését.

A most befejeződött restaurálás célja a főbejárati előcsarnok Zsolnay díszburkolatainak helyreállítása volt.
Az előcsarnok belső falait pirogránit keretbe foglalt, bíbor lüszteres bevonatú eozin mázas pirogránit csempék díszítik. A speciális mázbevonat egy különleges fajtája a Zsolnay-féle eozin máznak, amelyet a honfoglalás 1000. évfordulójának tiszteletére „millenniumi technikának" nevezett el Zsolnay Vilmos és dr. Wartha Vince kémikus, műegyetemi tanár. A csempéken létrehozott máz különlegessége abban rejlik, hogy kettejük közös kísérletező és kutatómunkájával sikerült újraalkotni 1892-96 között a híres gubbiói mester, Giorgio Andreoli mázának specialitását, a fényvisszaverődéssel bíbor színekben játszó lüszter bevonatot.

A „lüszterezett" díszburkolatok különlegessége a fent leírtakból jól érzékelhető. A mikronnyi vastagságú bíborlüszter díszítés különösen érzékeny, így ezek kezelését nagy körültekintéssel kell végezni, mivel a legkisebb mechanikai hatásra visszafordíthatatlan károsodások keletkezhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.