A 24. órában mentették meg a zsennyei alkotóházat

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a tulajdonában lévő alkotóháznak otthont adó Sennyey-Bezerédj-Békássy-kastélyt 280 millió forintból újította fel 2014-ben.

A Zsennyei Alkotóház felújítása 2013 végén kezdődött meg az NKA 120 millió forintos támogatásával. A felújítást további 80 millió forinttal a Miniszterelnökség segítette, saját forrásaiból pedig 80 millió forintot fordított a célra a MANK.

A 400 éves épület régi pompájában ragyog a felújítást követően, az egy évnyi munka eredményeként a tetőtől az alapokig, az erdei úttól a kerítésig újult meg. Az épület teljesen új tetőt kapott, az új homlokzatot pedig vízállóvá, de légáteresztővé tették. Javították vagy szükség szerint cserélték a külső és belső nyílászárókat, felújították a fürdőszobákat, átfestették a radiátorokat. Korszerűsítették a konyhát, amely így HCCP-engedéllyel rendelkező főzőkonyhává vált. Az Alkotóház elektromos külső-belső világítótesteit és egyéb szerelvényeit lecserélték, továbbá díszkivilágítást kapott az épület. A melegvízellátó-rendszert az új kazánokkal integrálták. Elkészült egy komolyzenei próbákra alkalmas zeneterem felső világítóablakokkal és hangszigetelt ajtóval.

A felújítás legnagyobb nehézségét az jelentette, hogy a 400 éves épület nem rendelkezik a mai értelemben vett alapokkal, így az mára megsüllyedt, vizesedett: a hátsó terasz lépcsőjét újra kellett építeni, az épülettől elvált bejárati árkádot rendbe kellett hozni. Több tíz köbméter földet hordtak el az épület alapjaitól, ahol teljesen ki kellett cserélni az elhasználódott közművet (víz-, szennyvíz- és egyéb vezetékek), és kiemelték a szivárgó vezetékek miatt keletkezett rengeteg iszapot. Az épület földfelszín alatti alapját körbeszigetelték, a felszínen pedig injektáló technikával zárták el a víz útját.

A felújítással a 24. órában menekült meg a műemlék, hiszen a tető felőli ázás, az alapok felőli vizesedés és az ezek következtében fellépő süllyedés és gombásodás hamarosan teljesen lepusztította volna a kastélyt.

Az épület teljes renoválása mellett restaurálták az antik bútorokat, és felújították a 16 hektáros parkot. 

A középkori eredetű Bezerédj-kastélyt 1949-ben államosították. Kezdetben magtárnak, raktárnak, irodának használták, később szombathelyi művészek művészteleppé alakították.

A Magyar Képzőművészek Országos Szövetsége 1953-ban kapta meg a több száz éves kastélyt, amelyet aztán alkotóházzá alakítottak át. Lelkes művészek és művészetpártolók a megye különböző szegleteiből gyűjtötték össze bútorzatát, a Zsennyei Alkotóház híre vetekedett az írók szigligeti házának vonzerejével. A művésztelep vezetője Majtényi Károly szobrászművész volt, aki haláláig ellátta ezt a feladatot. Több olyan művész fordult meg itt és kezdte a kastélyban az ismerkedést Zsennyével, aki később a faluban vett magának lakóházat. Forgattak filmjeleneteket is az épület körül, például a Sok hűhó Emmiért című egyes részleteit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.