Felújították a Wenckheim-kriptát Körösladányban

Lázár János adja át kedden a Wenckheim család felújított kriptáját Körösladányban. Az építmény a római pantheon kicsinyített mása.

A kápolna és a kripta id. Czeigler Antal tervei szerint épült 1825-1826 között klasszicista stílusban. A négyoszlopos, kör alaprajzú építmény portikusza fölött a báró Wenckheim és a báró Orczy család kettős címere látható. A kerek kupolás térhez oszlopos portikus csatlakozik. Valószínűleg a Pollack Mihály műtermében dolgozó fiatal Ybl Miklós egyik első munkája – írja a wenckheim.hu. 

Az épület a római Pantheon kicsinyített másának tekinthető. A sírkamrában összesen tizenkilenc koporsó található. A tizenöt felnőtt- és négy gyermekkoporsót rejtő kriptában lett többek között eltemetve a körösladányi születésű báró Wenckheim Béla, aki a kiegyezés utáni, tizenkét éven át tartó minisztersége alatt átmeneti ideig Magyarország miniszterelnöke is volt.

A műemléki felújítás átadásán avatóbeszédet tart Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Köszöntőt mond Kardos Károly, Körösladány polgármestere és Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.

A kriptát megáldja Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.