Felújítják a Szent István Bazilikát

A székesfehérvári Szent István Bazilika átfogó helyreállításához idén szükséges 86 360 ezer forint egyszeri átcsoportosításáról döntött a kormány, írja a Magyar Közlöny.

A közlemény szerint a helyreállítás megvalósításához 2015-ben szükséges további 293 640 ezer forintot Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetésében biztosítják majd.

Félreértések elkerülése végett, nem a romkerti, Szent István király alapította nemzeti emlékhely rekonstrukciójáról van szó. Az egyelőre nincs napirenden. Bár a közelmúlt járt egy olyan tervjavaslat a műemléki tervtanács asztalán, amely annak rekonstrukciójáról szólt, de ez csak magánkezdeményezés nyomán került bírálatra. Egyébként elvetették.

A romkerti bazilika rekonstrukciójára most nincs érvényes elképzelés. Az utolsó terv, amely esélyes volt megvalósításra, Csomay Zsófia és Nagy György 2009-ben pályázatnyertes terve, melyben egy kockatest alakú, modern építészeti jel szerepelt a terület közepén a lefedett romok fölött. A város azonban inkább Szabó Zoltán régebbi tervét szerette volna megvalósítani. Ez utóbbiban az elpusztult katedrális egy keresztmetszeti szelvényéhez hasonló részlet épült volna vissza az egykori templom méreteit idéző nagyságban. Most egyik terv megvalósítása sem szerepel a napirenden.

Amire most a kormány pénzt rendelt, az nem más mint az Arany János utcában álló, kéttornyú barokk székesegyház, melyet IV. Béla alapított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.