Félmilliárd a Budai Vár falaira

Megkezdődik a Budai Vár rekonstrukciója, igaz egyelőre még nem látszik az a nagy, átfogó koncepció, amelynek kidolgozásáról már hallani egy ideje. A napokban a legsürgetőbb állagmegóvó felújításokra ír ki közbeszerzési pályázatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt,. tudtuk meg a vállalat kommunikációs osztályán.

Mindenekelőtt a várfalak megújítása sürgető. Tavaly, az esőzések és a téli fagyok miatt több komoly omlás is bekövetkezett. Karácsonykor a Babits sétány alatti várfal aljából dőlt ki négy négyzetméter, tavaly tavasszal a Várszínház mögötti sétányon megcsúszott egy jelentősebb darab, s a sétány földjét egy szakaszon ki kellett termelni, hogy a falra nehezedő nyomást csökkentsék. Néhány hónappal azelőtt a Karakas pasa tornya mozdult meg, melynek tövébe hatalmas mélygarázs gödröt vágtak. De a várfalon sok helyen láthatók nagy repedések, ahol a csapadékvíz utat tör magának, például a Hadtörténeti Múzeumnál lévő rondellán. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ezek után több kötelezést is kiadott a veszélyes szakaszok mielőbbi helyreállítására.

Ennek most tesz eleget az MNV Zrt, amikor nettó 500 millió forintos összeggel közbeszerzési pályázatot ír ki a falak kritikus szakaszainak helyreállítására.

A váron kívül több műemléki ingatlanon is elindulhatnak a helyreállítási munkálatok, amelyekre 1,5 milliárd forint értékben írnak ki most közbeszerzési pályázatot. A Zrt. kommunikációs osztályán nem kívánták részletezni, hogy melyek ezek az ingatlanok, de részletesen benne lesz a napokban megjelenő Közbeszerzési Értesítőben.

Mint ismeretes, a vár megújításával kivenezett kormánybiztos, Zumbok Ferenc foglalkozik, de terveiről még nem nyilatkozott. Az eddigi hírek szerint két nagy koncepció is született. A Várbazár helyreállyítása pedig kiemelt projektje lesz az új Széchenyi Tervnek.

A Budai Vár
Budai Vár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.