Felháborodott a könyvfesztivál követelésein a Csokoládé szerzője

Távolmaradásával tüntet Joanne Harris a könyvfesztiválok támasztotta követelések ellen. 

Az írónő elárulta, hogy a rendezvények gyakran kötik ki, hogy a szerző hat hétig nem nyilatkozhat sehol másutt, le kell adnia öt tiszteletpéldányt a könyvéből és mindezekért mindössze 50 fontnyi (alig 20 ezer forint) tiszteletdíjjal kompenzálják. 

A Csokoládé szerzője első alkalommal utasít vissza egy fesztiválfelkérést, mivel azt mondja, hogy a rendezvények szervezőinek hozzáállása az egész könyves világban hasonló, ami ellen a szerzőknek fel kell lépni. 

"Gyakran úgy érezzük, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy reklamáljunk. Olyan sokszor elmondják, hogy hálásnak kell lennünk, hogy teret kapunk. Szeretjük a fesztiválokat, ahogy az olvasók is. Azonban nagy különbség van aközött, amit egy ilyen rendezvény a saját elképzelése szerint kínál egy szerzőnek és amit valójában nyújt."

Guardiannek nyilatkozva elmondta, hogy a kizárólagossági klauzula érzékenyen érinti az írókat, akik általában egy könyvük megjelenése kapcsán vannak bemutatókörúton. Azt is problémásnak érzi, hogy az eseményeken korlátlanul lehet filmezni, így nincs szükség arra, hogy az emberek maguk is elmenjenek.

Harris nem nevezte meg a lapnak a fesztivált, amely ennyire kihozta a sodrából. Azt azonban elárulta, hogy júliusban tartják.

Nicola Solomon, a Brit Írószövetség igazgatója azt mondja "arra kell ösztönözniük a fesztiválokat, hogy kövessék a szabályokat." 

"Mi, akárcsak Joanne, számos olyan fesztivállal találkoztunk már, amely próbált kizárólagosságot kikötni a szerzőknek" - magyarázza Solomon. "Ez nagyon méltánytalan, különösen, ha a szerzők díjazása is igen csekély."

A szerzők díjazásának kérdése régóta fennálló probléma a fesztiválok esetén. Philip Pullman, Az Úr sötét anyagai trilógia szerzője azért lépett vissza az oxfordi irodalmi fesztivál védnökségétől, mert a rendezvényen nem fizettek a megjelent íróknak. A fesztivál válaszul hajlandó "találkozni minden érintettel, hogy megvitassák, hogyan fizetik ki a felszólalókat" 2017-től.

Harris kiemelte, hogy nem a kis fesztiválokra vonatkozik a felháborodása, akiknél, ha fel is ajánlanak neki díjazást, azt nem szokta elfogadni, hanem azokban az esetekben, amikor a vállalati háttérrel rendelkező nagyobb rendezvények állítják, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek a szerzőknek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.