Felékszerezték, mumifikálták

A Középbirodalom idejéből származó, ékszerekkel teleaggatott női múmiát fedeztek fel régészek III. Thotmesz egyiptomi fáraó halotti temploma alatt.
A múmiát a Nílus jobb partján, Luxor városában, a III. Thotmesz egyiptomi fáraó (i.e. 1490-1436) halotti temploma alatt található nekropoliszban fedezték fel. A Középbirodalom (i.e. 2055-1650) idejéből származó, Ékszeres Hölgynek becézett múmia túlélte az elmúlt négy évezredet: mivel koporsója a beomlott tető alá szorult, elkerülte a sírrablók figyelmét.

A régészek éppen a környező sírok megtisztítását és helyreállítását végezték, mikor egy újabb koporsóra lettek figyelmesek: a 14. számú sír egyik kamrájának mennyezete még azelőtt leomlott, hogy a fosztogatók megjelentek volna. "A kőtömb egyaránt összezúzta a koporsót és a múmiát" - mondta el Myriam Seco, a Thutmosis III Temple Project vezetője.

Mikor a Seco vezette kutatócsapat szakemberei eltávolították a hatalmas kődarabot és felnyitották a fakoporsót, egy teljesen összetört női múmiát találtak benne. A harmincas évei elején elhunyt előkelő nőt féldrágakövekből és aranyozott lemezekből fűzött nyakláncával együtt mumifikálták. A nyakékhez egy finoman megmunkált, több mint 20 grammot nyomó, kagylót formázó aranymedál tartozott.

A múmia mindkét csuklóján aranykarkötők voltak, a bal és jobb bokája köré pedig ezüst bokaperecet tettek. "Ezek a ragyogó felfedezések megerősítik azt a feltételezést, hogy III. Thotmesz halotti temploma alatt egy, az egyiptomi elit számára épült temető terült el, ahol befolyásos és gazdag embereket, illetve családtagjaikat temették el a Középbirodalom idején" - fejtette ki a régész (mult-kor)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.