Felbukkant az elfelejtett csontváz

A saját pincéjében nemrég felfedezett 6500 éves emberi csontvázat állít ki a philadelphiai Penn Museum: a lelet több mint nyolcvan éve egy közel-keleti ásatásról kerülhetett az intézménybe, ahol aztán elfeledkeztek róla.
A látogatók szombattól vehetik szemügyre a 6500 éves maradványokat. A múzeum munkatársai egy 1922 és 1934 közötti expedíció papírmunkájának digitalizálásakor találtak utalásokat a csontvázra.

A csontokat 1930 körül tárta fel a British Museum és a Penn Museum közös expedíciója az ókori Ur városának királyi temetőjében, a mai Irak déli részén. Az expedíciót követően azonban a csontváz dokumentációja eltűnt, és az elfelejtett lelet évtizedeken át hevert a múzeum alagsorában. Az intézmény munkatársai idén nyáron azonosították a maradványokat.

A régészek annak idején 12 méter mélyen találták meg a csontvázat egy temetőben. A csontváz azonban 2000 évvel idősebbnek bizonyult, mint maga a temető: nagyjából Kr.e. 4500-ból származhat.

A kutatók szerint a csontok egy izmos, 178 centiméter magas, 50 év körüli férfié lehettek, aki az Ubaid-kultúra (Kr.e. 5500-tól 4000-ig) idején élt. A múzeum munkatársai Noénak nevezték el a csontvázat - adta hírül a hirado.hu nyomán a kulturpart.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.