Felár helyett félár

Sok színház ad ilyen-olyan kedvezményeket, diákoknak, nyugdíjasoknak. Lecsípnek az árból a mozgássérülteknek vagy a nagyobb csoportoknak. Most új kedvezményeket vezetnek be olyan teátrumok, amelyekben azért gyakran elég nehéz jegyhez jutni: a Katona, az Örkény és a Nemzeti.

„Színházunk több európai színházhoz hasonlóan az idei évadtól új kedvezményt kínál azoknak, akik anyagi helyzetük miatt nem jutnak el színházba" - írja a budapesti Katona József Színház. Minden produkció utolsó előadására rendkívül olcsón válthatnak jegyet a látogatók. Először a december 21-i produkciót, a Karnevál utolsó éjszakája című darabot tekinthetik meg, mindössze hétszáz forintért. A jegyvásárlás november 16-án (hétfőn), délelőtt 11 órakor kezdődik a Katona jegypénztárában és a színház honlapján.

A Mácsai Pál vezette Örkény Színház, amely hamarosan nemcsak művészileg, de anyagilag is függetlenedik anyaszínházától, a Madáchtól, több újdonsággal állt elő. A Diák-plusz olyan akció, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeummal karöltve vezettek be - kimondottan középiskolás és egyetemista csoportoknak, pedagógusoknak. Az érdeklődők a magyar és a világirodalom egy-egy klasszikusát nézhetik meg, valamint azokat az előadásainkat, amelyek a huszadik századi magyar irodalom egy-egy központi témáját, alakját veszik alapul. A programban a színház repertoárján lévő világ- és magyar irodalmi előadások szerepelnek. Az előbbibe tartozik: Irmgard Keun A műselyemlány, Moliére A mizantróp, Heinrich von Kleist Homburg herceg, Bertolt Brecht Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, az utóbbiba pedig Molnár Ferenc A testőr, Molnár Ferenc Az üvegcipő, az Azt meséld el, Pista!, a Nyugat 2008-1908 és a Nézzünk bizakodva a jövőbe! Ha mindkét kategóriából egy-egy előadást választanak a legalább 20 tagú csoportok, akkor fél áron vehetik meg a belépőket. Sőt, mindegyikük ajándékba kap egy belépőt a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Az akció 2009 végéig szól!

De még ezzel sem elégszik meg az Örkény. Last minute kedvezményt is bevezetett, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy az előadás megkezdése előtt egy órával minden jegy félárú.

Ráadásul a Magyar Oktatási Intézet kiadott egy hatezer forintos kuponfüzetet, és az abban található hat kupon az Örkény István Színház előadásaira érvényes. Itt azonban vannak bizonyos feltételek, például csak 3 nappal az adott előadás előtt, a fennmaradt helyekre válthatók be. A kuponnal a második jegy ingyenes.

Az már csak a hab a tortán, hogy Hallgass ide! címmel hétvégi délelőttökön egy-egy örkényes színész mesél a gyerekeknek (és szüleiknek). November 15-én Mácsai Pál Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánokat adja elő, 22-én Gálffi László Benedek Elek meséket szólaltat meg, 28-án Für Anikó a Mazsolából olvas fel.

A Nemzeti Színház ebben a hónapban indította Nemzeti 11 elnevezésű akcióját, ami annyit tesz, hogy minden hónap 11-én harminc százalékkal olcsóbban lehet jegyet venni előadásaira. Mindezek mellett a vásárló találkozhat is kedvenc színészeivel a pénztárban. Decemberben az Andrássy úti megmozduláson Rátóti Zoltán kínálja a jegyeket, a helyszínen pedig Péterfy Bori és Kulka János.

Gyerekeknek szóló jótékonysági karácsonyt hirdet az idén is a Bárka Színház. Ezt most azzal spékelik meg, hogy játékokat, könyveket és sportszereket gyűjtenek a rászoruló gyerekeknek, a tárgyakat a Menhely Alapítvány és a kerületi családsegítő szakembereivel osztják szét. Az adfományokat december 19-ig várja a Bárka Színház.

 

Homburg herceg az Örkény Színház előadásában
Homburg herceg az Örkény Színház előadásában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.