Fekete zajok a Mátrában

Augusztus 17. és 19. között zajlik majd a Fekete Zaj Fesztivál a már megszokott helyszínen, vagyis a mátrafüredi Sástó Kempingben. A korábbi évekhez hasonlóan idén is különleges előadókra és zenekarokra számíthat a közönség: a Sólstafir Izlandról, a Xenomorph Berlinből, a Hocico pedig Mexikóból érkezik a Mátrába.

A Fekete Zaj Fesztiválokon rendre olyan zenei műfajok legjobb képviselőivel és kiemelkedő zenekarokkal találkozhat a közönség, amelyeket más fesztiválokon hiába keresne.

Vágtázó Halottkémek
Vágtázó Halottkémek

Tavaly az Ulver fellépése volt a rendezvény fénypontja, idén pedig egy hasonlóan egyedi metalzenekar, a Sólstafir koncertje lesz az egyik legfontosabb esemény. „Tiszta, mint az izlandi égbolt, sötét, mint a forró láva.” – a mondat nem csak a szigetország, hanem a Sólstafir zenéjét is jól jellemzi. „Az izlandi levegőben lehet valami.” - szokták mondani, elvégre a szigetország olyan előadókat, zenekarokat adott a világnak, mint Björk, a Múm, a Sigur Rós és a Sólstafir. Utóbbi esetében a vad szépség mutatkozik meg. Nem könnyű a muzsikájuk, melyben a progresszív elemek az évek során egyre inkább fajsúlyossá váltak.

A mexikói Hocico dalai sem éppen andalító hangulatúak: a világ egyik legnehezebben élhető városából származó duó kemény elektronikus zenét játszik angol és spanyol nyelven kiabált dalszövegekkel, továbbá EBM és industrial elemekkel megtűzdelve. A Hocico majd egy évtizede járt utoljára hazánkban, és kétszer is játszott az egykori Mega Pubban – a elektronikus vadulásra ezúttal a Mátra árnyas fái alatt kell készülni.

Szintén biztos már a pszichedelikus dark elektró koronázatlan királyának, Xenomorph-nak az érkezése. A berlini Mark Petrick egyszemélyes projektje komoly népszerűségre tett szert a hazai underground körökben, köszönhetően annak, hogy zenéjében a new wave-től a death metalon át számos műfaj hatásai fedezhetők fel.

A látogatók által dicsért remek hangulat, a csodálatos természeti környezet és a családias légkör legalább olyan fontos jellemzője a Fekete Zajnak, mint maga a program. Bár a kisebb-nagyobb külföldi zenekarok (mint például a szintén fellépő Deti Picasso leszármazott, a Wattican Punk Ballet) fontos szereplői a fesztiválnak, a fellépők többsége idén is a hazai zenekar lesz. Legutóbb a Spacesh!t és az Ozone Mama neve került fel a listára, melyen már szerepel a marionette ID, a Shapat Terror, a Mátyás Attila Band, az Új Látásmód Fúzió, és a First Aid 4 Souls is. A hagyományokhoz hűen egyedül a Fekete Zajon játszik nyáron a VHK.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.