Fekete György megint kiosztott egy pár milliócskát

A Pesti Vigadóban több díj és több millió forint talált ma gazdára. Az elismeréseket a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), és annak elnöke, Fekete György osztotta ki.

A díjazottak között volt Tornai József költő, műfordító, aki „az egyetemes és egyéni létértelmezés humanista meggyőződésű költői és esszéírói munkásságáért, a magyar és a világirodalmi hagyományok egyesítésében kifejtett öt évtizedes pályafutásáért" kapta az Akadémia Nagydíját és vele a 6 millió forintos pénzjutalmat.

A további díjazottak: Kallós Zoltán néprajztudós, Nagy Elek üzletember, Kernács Gabriella művészettörténész Juhász Judit újságíró. A díj mellett úgyszintén mindannyian pénzjutalomban részesülnek.

Volt egy kis vita is a díjazás után, mivel Aknay János festőművész felszólalásában keményen kritizálta a Műcsarnokban rendezett Itt és most című kiállítást, mely az MMA Nemzeti Szalonjának részeként valósult meg. Szerinte a kiállítás megsértette a magyar képzőművészek többségét, köztük neves alkotókat, a nemzet művészeit, akadémikusokat, vidéken és határon túl élő, jelentős munkásságot felmutató kollégákat, akiket nem hívott meg.

Fekete György erre azzal reagált, hogy az MMA részéről megadták a Műcsarnoknak a kurátori szabadságot, és hogy a kiállításról az MMA képzőművészeti tagozatának testülete konzultált a rendezőkkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.