Fekete arany

Olaj, oligarchák, Odüsszeusz azonosítóval közlekedő forradalmár, sztrájk, titkosszolgálatok, szenvedélyes viszonyok, emberrablás, világtörténelmi fordulópont, parádés finálé. És persze Eraszt Fandorin.

Fandorin nélkül kevert szókoktél éppúgy lehetett volna az iménti felsorolás, mint romantikus kalandorok álmának kivonata. Ám Fandorin­nal együtt nem lehet más, csak Borisz Akunyin (álnévmentesen: Grigorij Cshartisvili) egyik regényének miniösszefoglalója. Fandorin ugyanis az ő hőse, és e bevezető az orosz „szép­krimirodalmár” A fekete város című kötetének témamixe. Akunyin nem spórolt, szórt mindent a szövegbe, hogy aztán fegyelmezetten rendet tegyen. Igaz, amikor az olvasó már azt hiszi, kirakták elé a mozaikot, az író újra a feje tetejére állít mindent.

Itt következhetne a történet rapid bemutatása, ám ezzel adósok maradunk, mert ez a vállalkozás kudarcra van ítélve. Lehetetlen megidézni és követni azt a szédítő tempót, amellyel Akunyin utaztatja hőseit, mutatja be a cári Oroszországot, forgatja a sztorit. (Azzal együtt, hogy olykor érthetetlen megállókkal lassítja a haladást.) Teszi ezt úgy a Putyin-bírálatáról is elhíresült szerző, hogy közben kíméletlen kritikáját adja a kortárs társadalmaknak. Látjuk az olaj környékén sertepertélő oligarchákat, a munkaadói és munkavállalói konfliktusokat, a korrupt hivatalnokokat és rendőröket, a forradalomra készülő bolsevikokat.

Az író szépen rajzolja meg az érdekek csatáinak hátterét. Így lesz látható a melósok sztrájkja mögött a politika. És tűnik mindegynek, hogy oligarchák harca, forradalmi szándék, külföldi titkosszolgálatok ármánykodása vagy épp a pőre tőke mozgatja a szálakat.

Ahogyan Akunyin társadalomrajza figyelemre méltó, úgy krimije is jó munka. Extra ajándékként nyitva hagyja, hogy Fandorin, ahogy írni szokták, az orosz Sherlock ­Holmes végül úgy jár, hogy…

Ám erre a tudásra várni kell. Meg hát Akunyin a forradalmat megelőző világháborúval kapcsolatban már rögzítette: És Sötétség lesz, melyet felvált a Világosság.

Borisz Akunyin: A fekete város
Európa Könyvkiadó, 2015
3490 Ft, 472 oldal

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.