Fejetlenség az Operaházban

Valamivel több mint két hét múlva indul a szezon a Magyar Állami Operaházban, de még mindig nincs vezetője. A gazdátlan intézmény tetemes összegű adóssággal birkózik, még az is egy szponzornak köszönhető, hogy az októberi bemutató külföldi alkotóinak kifizethetik a repülőjegyét és a szállását.

Nyár eleje óta nincs „valódi” vezetője az Operaháznak, igaz, az előző évben is miniszteri biztos irányította a dalszínházat. Júniusban ugyanis a korábbi biztost, Horváth Ádámot nevezte ki – pályázat nyomán – Réthelyi Miklós miniszter, de a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még aznap semmisnek tekintette a döntést. A következő kormányülésre ígérték az intézmény vezetőjének megnevezését. Nos, több mint két hónapja nem döntött erről – a döntés jogát a jelek szerint magának fenntartó – Orbán Viktor miniszterelnök.

Június óta többször felröppent a hír: a soron következő kormányülésen végre megoldást találnak, de nem tudni, melyik lesz végül az a bizonyos. A miniszteri biztos után kinevezett megbízott főigazgató, Mozsár István nemrég lemondott, helyére Kovács János, a dalszínház első karmestere került. Kovács azonban ezt csak úgy vállalta el, hogy kinevezése rövid távú és szinte semmiféle jogkörrel nem jár. A dirigens azt az ígéretet kapta a kulturális kormányzattól: augusztus 17-én végre dönt a kormány. A szerdai kormányülés napirendi pontjai között azonban nem szerepelt a dalszínház, az ország gazdasági helyzete felülírta a kulturális kérdéseket. Kovács azonban elmondta: ha rövid időn belül nem lesz vezetője a háznak, családi okok miatt kénytelen lesz ő is lemondani.

Mindezeken túl: pár hete veszélybe került a Magyar Állami Operaház következő szezonja. A kassza kiürült, tavasz óta tetemes adósságot görget maga előtt az intézmény, és az is nagy kérdőjel maradt csupán, miből finanszírozhatók az őszi bemutatók, a Bánk bán és a Simon Boccanegra. Ez utóbbinak külföldi a rendezője-díszlettervezője, Ivan Stefanutti, valamint néhány szereplője, Alexandru Agache, Giacomo Prestia és Alik Abdukayumov. A dalszínháznak arra sem volt pénze, hogy repülőjegyüket és a szállásköltségüket finanszírozza. A szerencsének és egy szponzornak köszönhető, hogy kaptak 20 millió forintot, és ezzel befejezhetik mindkét opera előkészületeit.

A legújabb hírek szerint pénteken találkozik Réthelyi Miklóssal Orbán Viktor, és akkor talán vezetőt találnak. Amennyiben tényleg így lesz, nagy kérdés, milyen pozíciót kap a vezető, pályázat nélkül neveznek-e ki főigazgatót, vagy kormánybiztos kap megbízást, míg lezajlik egy következő pályázat.

Adósságokat görget az Operaház
Operaház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.