Fantáziaország találkozója

Komárom-Esztergom megye egy része 2008. október 25-én arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi őket körül. Alternatív történelem, időutazás? Igazából egy gondolatjáték, amiben amatőr és profi blogszerzők a tőlük telhető alapossággal azt próbálják körüljárni, mi történne, ha a mai Magyarország egy darabja a múltban találná magát.

Egész pontosan a vaskori Kárpát-medencében, Kr.e. 280-ban, bár akkoriban ilyen időszámítás értelemszerűen nem létezett. A rómaiak például 474-et írtak. A szerzők (szereplők) itt a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. A sci-fi irodalom mára az ilyen, és ehhez hasonló szerepjátékokban, fantasykben találja meg a reneszánszát. Ez pedig a fiatalok számára is vonzó – derült ki a pénteken kezdődött és vasárnap estig tartó országos sci-fi találkozón Salgótarjánban.

képregény
képregény, 2009-07-24,

A tudományos fantasztikus irodalom kedvelői immár 29. alkalommal jöttek össze, hogy utópiáikat megosszák egymással és a közönséggel. Idén a programok között ezúttal is számos előadás, és kiállítás várja a fantázia világának szerelmeseit, ugyanakkor épp a fiatalok megnyerése érdekében a Tuan Kiadó által szervezett játékokkal, a M.A.G.U.S. Szerepjátékkal-, és a Vampire Kártyajáték versennyel színesíti a kínálatot. A kaland ezúttal a Hradzs, az új dzsad nagyhatalom vidékére repíti majd a játékosokat, az Égi Fény szerinti 3754. esztendőbe, az új Kiválasztott koronázásának idejére.

A földiek és földönkívüliek találkozóján bemutatkozik a Rúna Szerepjátékos Egyesület, a távoli jövőt ábrázoló terepasztal játékával a Warhammer Negyvenezer Klub, s a Magyar Tolkien Társaságnak otthont adó Főnix Klub is. A sci-fi találkozón adják át az elmúlt egy év legjobb sci-fi regényéért és novellájáért járó Zsoldos Péter-díjat, valamint a Preyer Hugó-díjat, de díjazzák a műfajban született legjobb képregényt is. A Zsoldos Péter díjra négy regényt és ötven novellát, a Preyer Hugó-díjra 79 novellát neveztek, képregénnyel 38-an pályáztak idén.

Hiba lenne a műfajra rálegyinteni, ugyanis a Magyar Írószövetségen belül már saját szakosztálya van a fantasztáknak, s a kiadók is igyekeznek mind több neves szerzőt is megnyerni a műfajnak, amelynek művelői arról fantáziálnak, köteteik és blogjaik tananyaggá is válhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.