Fantasztikus vaskori leletre bukkantak

Páratlan vaskori halomsírt tártak fel régészek a Párizstól keletre fekvő Lavau térségében. A monumentális sír az i.e. 5. századból származik, a szakemberek október óta dolgoznak a feltáráson - jelentette be a francia archeológiai kutatóintézet (Inrap) csütörtökön.
A 40 méter hosszú halomsírba, amelynek közepében egy 14 négyzetméteres sírkamra található, egy fejedelmet temettek el szekerével együtt. Valószínűleg egy helyi kelta méltóságról van szó - közölte Dominique Garcia, az Inrap elnöke újságírókkal.

Az intézet szerint ez az egyik legnagyobb sírkamra a vaskorszak végének idejéből, amelyet a fémek széleskörű használatának elterjedése jellemzett. A halomsír nemcsak méretei, hanem a benne talált leletek minősége miatt is páratlan. A régészek találtak egy bronzból készült bortárolásra használt üstöt és más bronz- és cseréptárgyakat.

Az i.e. 6.-5. században kezdtek virágozni az etruszk és a görög városállamok Franciaországban és Olaszországban. A Földközi-tenger térségében élő népek ekkor kezdtek el kereskedni a Közép-és Nyugat-Európát benépesítő keltákkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.