Nem kérnek az új alkotmányból a szabadságpárti tüntetők

Most már nem csak a szólásszabadságért, hanem az összes alkotmányos jog védelmében tüntetett a Milla-csoport. Több ezren fölemelték a szavukat az alkotmányozás ellen Budapesten az Alkotmány utcában.

Magyar vagyok, meleg vagyok, roma vagyok, vidéki vagyok, hajléktalan vagyok, buddhista vagyok, gazdag vagyok, cserkész vagyok, szomszéd vagyok, vak vagyok, zsidó vagyok... - egymillióan vagyok. Az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport újabb tüntetést tartott a fővárosban, ezúttal már az alkotmányozás leállítását is követelték a Parlament előtt. Az Alkotmány utcában megtartott demonstrációt az Egymillióan a sajtószabadságért csoport az „önkényes és kierőszakolt alkotmányozás" ellen szervezte.

Facebook

A legutóbbi, március 15-ei sajtószabadság-demonstrációjukhoz képest a létszám a tizede lehetett, összetételében viszont színesebb volt a - becslésünk szerint több ezres - tömeg : kezdeményezésükhöz legkevesebb tizenöt civil szervezet csatlakozott, többek között az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Fegyveres és a Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, a Közmédiumok Szakszervezeti Fóruma, a Magyar Helsinki Bizottság, a Labrisz, a Meleg Egyenjogúságért Koalíció, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Társaság a Szabadságjogokért.

A békés tüntetésen nagy számban vettek részt civil jogvédő aktivisták, jelen voltak romák, nők, melegek, hajléktalanok jogait képviselő szervezetek. így a paletta az uniós zászlótól a szivárvány színűig terjedt, de a legbeszédesebbek a transzaprensek feliratai voltak: „Szabadság, szerelem, alkotmányban kell nekem","A házassághoz két igen kell, nem két nem"; „A hatalom mi vagyunk", „Ki képvisel engem?", „Uralkodj magadon".

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A „Milla"-csoport", illetve a csatlakozott egyesületek szónokainak üzenetei között hangsúlyosan szerepelt az alkotmány illegitimitása, az azzal szembeni jogállam, köztársaság-párti összefogás szükségessége. A készülő új alkotmányról több szónok is azt mondta, „ez nem a mi alkotmányunk", ezért a kormányt annak visszavonására, a parlamentet és az államfőt pedig az elutasítására kérték. Tiltakoztak többek között az abortusz-szabályok szigorítása, a szegények kirekesztése, vagy a kormányzati túlhatalom bebetonozása ellen . Dénes Balázs, a TASZ elnöke például arra szólított fel, hogy „legyen mindenki alkotmányellenes, akinek fontos a jogállam"; szerinte a kormányon lévőket senki sem hatalmazta fel rá, és a hataloméhségen kívül semmi nem is indokolja, hogy új alkotmányt készítsenek, „főleg nem így és ilyet".

Az új alaptörvény a keresztény, konzerv ideológia alapjait rakja le, megnyitja a lehetőséget az abortusztilalom előtt, megtiltja az egyneműek házasságát, továbbá példátlan hatalom-koncentrációt tesz lehetővé; Preambuluma a horthysta időket idézi, - sorolták az érveket. Tiltakoztak az ellen is, hogy mindezt „titokban" készítették elő, úgy, hogy a választások előtt a saját szavazóik se tudhattak Orbánék alkotmányozási terveiről.

Az alkotmány elfogadása után ráadásul még hátra van a kétharmados törvények „feketelevese". A jó hír - Dénes Balázs szerint -az, hogy újraépül a civil társadalom a hatalom gőgjével szemben. Több felszólaló történelmi pillanatnak nevezte az új alkotmány - hétfőre tervezett - megszavazását, mondván ezzel nemcsak egy illegitim alaptörvény született, hanem egy új politikai közösség is.

Április 18-án folytatják

A tüntetés-sorozat a szervezők ígéretei szerint tovább folytatódik: amennyiben követeléseik nem teljesülnek, április 18-án a parlamenti szavazás alatt egy óriási paragrafusjelet felfaló Pac-Man-t formázva tüntetnek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.