Ezeréves hidat találtak a vízben

A Moldva folyón épített első kőhíd maradványait találták meg a búvárok az elmúlt hét végén – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a cseh fővárosi múzeum szóvivője.

Olga Sámková elmondta, hogy péntektől vasárnap estig a Károly híd egyik íve alatt, mintegy 1200 négyzetméternyi területen, centiméterről centiméterre haladva vizsgálódtak a Kapr Divers cég munkatársai. Hatalmas mennyiségű hulladékot, többek között mobiltelefonokat és vízbe dobált szemetet találtak, de sok értékes tárgyat is. Többek között különböző korokból származó érméket, szerszámokat, valamint olyan kő- és fémdarabokat, amelyek szakértők szerint minden bizonnyal az 1158 és 1172 között épült Judit híd maradványai.

A drezdai Elba, valamint a regensburgi Duna-híd után a Judit volt harmadik kőhíd Kelet-Európában. I. Vencel király feleségéről nevezték el. 1342-ben az árvíz elsodorta a létesítményt. A kisoldali tornya és egy relief maradványa megmaradt, ma is látható a Károly híd mellett. A szóvivő közölte, hogy a búvárok fotókat és videofelvételeket is készítettek, amelyeket rövidesen bemutatnak. Az értékes tárgyakat kiállítják. Feltáró munkájukat pedig a leletek számbavétele és értékelése után folytatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.