Ezer makettezőt várnak Mosonmagyaróvárra

Húsz országból ezer makettezőt várnak a nemzetközi makettkiállításra és versenyre a hét végén Mosonmagyaróváron. A látványosnak ígérkező mustra egyik különlegessége lesz egy római csatajelenetet bemutató nagyméretű dioráma, de bizonyára sokan rácsodálkoznak a mogorva hangon pöfögő, mozgó Párduc harckocsira is, amelyet pontosan akkorára épített készítője mint amekkora második világháborús eredetije volt.

A péntek délutántól vasárnap koraestig tartó rendezvénynek a mosonmagyaróvári egyetemi kar B épülete ad helyet a Várban - mondta Egresi András,a szervező helyi makettező klub elnöke szerdán.

A mostani kiállítás és verseny immár a tizennegyedik, s közel másfél évtized alatt sikerült elérni, hogy a mosonmagyaróvári eseményt mára nemzetközileg is jegyzik, Európa legjelentősebb makettversenyei között tartják számon. Ezt mutatja, hogy Görögországból, Bulgáriából, Norvégiából, de még Írországból is érkeznek alkotók, akik ennek a kreatív hobbynak hódolnak. Természetesen több közép-európai ország és hazánk is számos makettezővel képviselteti magát. Ők versenghetnek a visegrádi négyek által létrehozott EU kupáért, a négy állam közti vándordíjért - tette hozzá a klubelnök.

Az alkotásokat kategóriánként három-háromtagú, neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri értékeli. A legsikeresebb versenyművek készítőit a mosonmagyaróvári klub címerét ábrázoló plakettel jutalmazzák.

Egresi András szólt arról, hogy a szervezésben és a lebonyolításban is sok segítséget kapnak a hazai társkluboktól. Ami pedig a makettezés itthoni helyzetét illeti: az elnök szerint szinte valamennyi nagyobb városban működnek klubok, baráti közösségek, ahol akár művészi fokra tudják emelni az ügyes kezűek ezt az érdekfeszítő időtöltést. Az utánpótlásról a mosonmagyaróvári klub sajátos módon gondoskodik: a fiatalok számára makettépítő Dunatakarék kupát hirdetett az idén már negyedik alkalommal.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.