Ez már mindennek a teteje!

Három év óta először rendelt el kényszer-helyreállítást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal: védőtetőt helyeznek a veszprémi Ruttner-házra, miután a műemlék épület tulajdonosa leszedette a cserepeket. Befolyt a víz.

- Nem tettem mást, mint hogy elhárítottam az életveszélyt. Azért szedtem le a cserepeket, mert már az utcára potyogtak a tetőről - magyarázza Eszenyi László, a műemléki védettség alatt álló veszprémi Ruttner-ház tulajdonosának, az Óváros 2001 Kft.nek az ügyvezetője.

Ruttner ház
Ruttner ház, Brenda Tamás felvétele, 2009-10-21,

- Könyörgöm, hogyan lehet ilyen barbár módon hozzányúlni egy műemlék épülethez? - szörnyülködik Németh Katalin, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) műemléki felügyelője. - A ledobált cserepek terhelik a fafödémet, az eső ellen feltett fólia több helyen elszakadt, a víz befolyik az épületbe, ráadásul ázik a fa tetőszerkezet. Kénytelenek voltunk feljelentést tenni műemlékrongálás alapos gyanúja miatt.

Bár az örökségvédelmi hivatal lassan évtizedes küzdelmet folytat a Jókai utcai ház tulajdonosával, a cserépbontó akció még a műemlékeseket is megdöbbentette. A KÖH illetékesei eddig nyolc alkalommal szabtak ki bírságot az Óváros 2001 Kft.re, a büntetések összértéke több millió forintra rúg. Ezek nagy részét a kft. nem fizette be, részben azért, mert azokat indokolatlannak tartják, másrészt nincs is rá pénzük.

A háborúskodás fő oka, hogy az üresen álló műemlék ház tulajdonosa teljesen elhanyagolta az épületet, amelyből nyolc év alatt ismeretlenek szinte minden mozdíthatót elloptak. Az ingatlan - amelyet Ruttner Sándor vaskereskedő épített még az 1860as években - jelenleg sokkal rosszabb állapotban van, mint amikor 2001ben a kft. tulajdonába került.
Az épület korábbi tulajdonosa, a veszprémi önkormányzat szigorú feltételekkel értékesítette a Ruttnerházat, így például előírta a három éven belüli teljes műemléki helyreállítását, valamint az örökségvédelmi hivatal kérésére kikötötte, hogy az épület nem bővíthető. Az adásvételi szerződésben az is szerepelt, hogy három éven belül elállhat a kontraktustól a város, ha nem történik meg a rekonstrukció.

Nem történt meg.

- Nem a mi hibánkból - állítja Eszenyi László. - Képtelenség volt zöld ágra vergődni az örökségvédelmi hivatallal, amely ott akadályozott minket, ahol csak tudott. A terveinket sorra megtorpedózták, és csak olyan elképzeléseket támogattak volna, amelyek gazdasági szempontból kivitelezhetetlenek. Nem engedték például beépíteni a tetőteret, márpedig anélkül egyetlen befektető sem fog pénzt áldozni a felújításra.

- Elfogadhatatlan ez az érv, hiszen a tulajdonosnak már a vásárláskor tudnia kellett, hogy a Ruttnerház tetőterét nem lehet beépíteni - mondja Németh Katalin.

Bár az épület felújítása a mai napig nem kezdődött meg, a veszprémi önkormányzat nem tudott elállni a 2001-es adásvételtől, mivel időközben a kft. 35 millió forintos jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanra. Mivel az Óváros 2001 Kft.t hiába bírságolták folyamatosan, és hiába kötelezték a cserepek visszarakására, a KÖH elrendelte a Ruttner-ház tetőszerkezetének kényszerhelyreállítását, pontosabban egy ideiglenes védőtető kialakítását.

- Három éve nem éltünk ezzel az eszközzel - mondja Róna Katalin, a KÖH szóvivője. - Pedig gyakran lenne rá szükség, ám a hivatalnak nincs rá kerete. A veszprémi esetben is csak azért tudtunk lépni, mert viszonylag olcsón, nettó másfél millió forintból megoldható a védőtető kialakítása. A pénzt természetesen megpróbáljuk majd behajtani a tulajdonoson.
Erre azonban kevés az esély, Eszenyi László szerint a kft. fizetésképtelen. Ez viszont a Ruttner-ház tovább már nem halogatható felújítása szempontjából nem sok jót ígér.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.