Ez nem az a forradalom

Miklósi családja éppen olyan, amilyen a nézőé.  De akkor miért rohangálnak a családtagok gépkarabéllyal a budapesti utcán?

Mi történt? – kiált fel egy idős férfi, kirontva a Népszínház utcai kiskocsmából. – Rosszul lett, azt hitte, megint ötvenhat van – magyarázza valaki, aki próbálja nyugtatni.

A Kiss József utcában nem kis zajjal járó akció zajlik éppen. Van itt összetört és kilyuggatott teherautó, arrébb gépfegyverrel szaladgálnak emberek… És 1956-ban ezen a környéken azért történt egy-két fegyveres összecsapás. Most azonban 2016-ot írunk, nyoma sincs forradalomnak, semmiképpen sem kell nagyon aggódni, nem a belvárosi közbiztonság romlott le olyan drasztikus szintre, hogy fényes nappal egymással fegyverpárbajt bonyolítsanak le gengszterek: az Aranyélet című HBO-széria második évadjának forgatására jutottunk be.

Ő nem Bruce Willis, ő Thuróczy Szabolcs
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Jól ismert hőseink veszik menekülőre, Hollós, Miklósi Attila és Márk keresnek fedezéket, azaz Anger Zsolt, Thuróczy Szabolcs és Olasz Renátó. Az események gyorsan pörögnek: Márk bebújik valahová, Hollós az aranypisztolyával lő, Attila pedig trikóra vetkőzik, és egy böszme gépfegyverrel célra tart. A torkolattűz nagyon impozáns egy szép nyári napon, Dyga Zsombor rendező pedig szemmel láthatóan nagyon élvezi, hogy olyat dirigálhat, amit Magyarországon nem túl sokan mernének: nyílt színi akciójelenetet.

Túl sokat nem tudunk a cselekményről, de különben sem osztanánk meg, mivel jelenleg a fél ország kíváncsi arra, mi történik a mintacsaládnak épp nem nevezhető, de a magyar társadalmi anomáliákat mégis koherensen leképező Miklósi család tagjaival.

Olyanok ők, mint a néző maga, könnyű velük azonosulni. A jó hír:  Attila nagyot „fejlődik” a második évadban, elmenne a Die Hard bármelyik részében Bruce Willis helyett. Ne feledjük, ő az első évad végén simán megölt egy rendőrt. Hozzá képes Hollós egyfajta ficsúr, olyan jól öltözött csirkefogó. Márk pedig... Hát, ő a fiatalság.

Mint korábban már hírül adtuk, a második évad nyolc részében „szilánkszerű” visszaemlékezések formájában visszatérünk majd 1991-be is, a rendszerváltás utáni zavarosba. A karakterek ifjúkori énjeit újonnan érkező színészek formálják meg: az ifjú Attilát ifj. Vidnyánszky Attila alakítja, Hollós Endre bőrébe pedig néhány epizód erejéig Kovács Tamás bújik.

Egy kis pihenő közben annyit még megtudunk, a második évad sokkal dinamikusabbnak ígérkezik az elsőnél: a kép mindig mozgásban lesz, a naturalisztikus ábrázolásnak vége.

A premiert őszre tervezik a magyar HBO-n.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.