E-booktatók: ez is egy háború

Tudják-e, hogy mit lehet és mit nem lehet letölteni, egyáltalán mennyire ismerik az e-könyvek világát az olvasók? - erre is keresik a választ a könyvfesztiválon.

Szerzői jogi útkeresés a digitális kor e-booktatói között – ezzel az elsőre száraznak tűnő címmel rendez ma minden bizonnyal mégiscsak érdekes szekciót a Budapesti Könyvfesztiválon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A délelőtt tízkor kezdődő beszélgetés-, illetve előadás-sorozaton szó lesz a modern könyvkiadással kapcsolatos szerzői jogokról és azok érvényesítéséről, gyakorlati problémák és lehetséges jogi válaszok felvillantásával az a kérdés is napirendre kerül, hogy felveszi-e a szerzői jog a kesztyűt a hamisítás ellen, és külön panel foglalkozik a tömeges digitalizálással, illetve az árva művek felhasználásának új távlataival.

Az e-könyvre sem lehet akármit letölteni
Az e-könyvre sem lehet akármit letölteni
Brian Snyder / Reuters

Nem csak konferenciázás lesz a könyvfesztiválon: a HENT és a könyves seregszemle szervezői egy rövid kérdőívet állítottak össze a fesztivál látogatóinak. Arra keresik a válaszokat, a fogyasztók tudják-e, hogy mit lehet és mit nem lehet letölteni, egyáltalán mennyire ismerik az e-könyvek világát.

Az mindenesetre a felmérés nélkül is elmondható, hogy főként bestsellerek és tankönyvek találhatók a „hamisított” könyvek között. A felmérés eredményeit a szervezet körülbelül a fesztivál után egy héttel teszi nyilvánossá.

„A hamisítás elleni fellépéshez is három dolog kell: pénz, pénz, pénz."

– Legutóbbi reprezentatív fogyasztói kutatásunk – 2013. augusztusi adatok – szerinti attitűdmérésünk az elmúlt három évben 10-15 százalékos javulást mutat: egyre nő a tudatos vásárlók száma – hangsúlyozza Németh Mónika, a szervezet titkára. (A szervezet minden hamisítás ellen fellép, a testületen belül négy munkacsoportban folyik a munka. Külön munkacsoportja van például a gyógyszerhamisítás és külön a műtárgyhamisítás ellen küzdőknek.)

Két évvel ezelőtt a HENT munkatársa úgy nyilatkozott lapunknak, határozott céljuk, hogy a korábbiaknál jóval intenzívebb ellenőrzés folyjék Magyarországon, amihez az volna szükséges, hogy több pénz, erőforrás álljon rendelkezésre. Németh Mónika azt mondja, az elmúlt esztendőkben a HENT is kisebb összeget költhetett a kezdetekhez képest.

Pedig „a hamisítás elleni fellépéshez is három dolog kell: pénz, pénz, pénz. Hiszen tulajdonképpen itt is háborúról beszélhetünk”. Amit viszont lehet, igyekeznek lelkesedéssel pótolni.

A jogszabályi környezet is kedvezni látszik egyébként a küzdelemnek: a HENT tagságában több hatóságnak is törvény adta feladata a hamis termékek elleni fellépés, tavaly pedig sikerült elérniük, hogy bűncselekménnyé vált az egészségügyi termékek hamisítása is.

A festmény eredetiségének megállapítását segítő berendezés egy budapesti galériában
A festmény eredetiségének megállapítását segítő berendezés egy budapesti galériában - Kurucz Árpád/Népszabadság
Itthon is vannak csalók

Az egyik leggyakrabban hamisított modern alkotó Amadeo Modigliani. Nincs teljesen feltérképezve az életműve, ezért a jellegzetes vonásait utánozni tudó hamisítók – mint a hírhedt Elmyr de Hory (azaz Hoffmann Elemér Albert) – gyakran találtak ki történetet „váratlanul előkerült” képe eladásához. Hory különben egy idő után már saját neve alatt is készített és jó áron adott el festményeket. A műtárgyhamisításra nincs törvényi tényállás, ezért csalásért kellett elítélni 2006-ban hat év börtönre Wolfgang Beltracchit, aki többek között Max Ernst- és Fernand Léger-festményeket gyártott. Két éve egy hamisításellenes tudományos konferencián Konok Tamás festőművész első kézből mesélt történeteket arról, hogyan próbáltak műveket kreálni a neve alatt. Ő úgy védekezik ez ellen, hogy teljes adatbázist készített festményeiről, így vásárlás előtt a vevő pontosan tájékozódhat a vételre kínált alkotás eredetiségéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.