Experimentális Makrokozmosz a Müpában

A 65 éves legendás gitáros, Babos Gyula mindig élen járt az új stílusok meghonosításában és a fiatal tehetségek támogatásában. Vadonatúj produkciója, a Makrokozmosz december 10-én a Művészetek Palotájában tovább tágítja zenei világát. Az est másik különlegessége, hogy egykori tanítványaiból álló, önmagát Babos Gangként aposztrofáló Veres Mónika 'Nika', Kardos Norbert, Fonay Tibor és Balogh László formációja is színpadra lép.

Hazánk egyik legismertebb jazzgitárosa, Babos Gyula vendégzenészként játszott a Kexben, később a Rákfogóban, majd Saturnus néven megalapította első formációját. Blue Victory című albuma tucatnál is több országban jelent meg, később olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Victor Bailey, James Moody, Terri Lyne Carrington, Tony Scott és Frank Zappa. A Babos Project Romanival a roma hagyományokat a dzsesszel ötvözte, de bebarangolta a mainstream dzsessz, a blues, a roma folklór, az indiai zene és a klasszikus zene vidékeit, és bármit csinált, azt áthatotta a jófajta kockázatvállalás szelleme. Munkáiban a legkülönbözőbb generációkat képviselő muzsikustársakat gyűjti maga köré, a Zeneakadémia Jazz Tanszékének egyik alapítójaként és tanárként pedig figyelemmel kíséri és támogatja a fiatal tehetségeket.

A Makrokozmosz című produkcióban december 10-én a Művészetek Palotájában experimentális oldaláról mutatkozik be. A magyarországi kultúrkincsből és az amerikai hagyományokból merítő zenei világot a gitáros-zenekarvezető Winand Gábor szaxofonos, fuvolista és Fekete-Kovács Kornél trombitás, valamint az egyik legfoglalkoztatottabb hazai nagybőgős, Orbán György és a még tanulmányait végző, kivételes tehetségű dobos, Czirják Tamás társaságában mutatja be. A koncert elején Babos Gyula a nemrégiben Junior Prima Díjat kapott Fonay Tibor jazz-basszusgitárost is a soraiban tudó, kedvenc fiatal zenésztársaiból álló Babos Ganggel is elmerül az improvizációban.   

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.